Breiviks mor forlangte at retten skulle lukke dørene

Ønsker ikke at noen skal høre intime detaljer fra den terrortiltaltes barndom.

DELVIS MEDHOLD: Sensitive opplysninger om Breiviks barndom og forholdet til mor skal ikke kringkastes, bestemte retten i dag - etter en begjæring om lukkede dører fra 33-åringens mor. Også Breivik har motsatt seg fokus på sin barndom. Foto: Tomm W. Christiansen
DELVIS MEDHOLD: Sensitive opplysninger om Breiviks barndom og forholdet til mor skal ikke kringkastes, bestemte retten i dag - etter en begjæring om lukkede dører fra 33-åringens mor. Også Breivik har motsatt seg fokus på sin barndom. Foto: Tomm W. ChristiansenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da dommer Wenche Elizabeth Arntzen satte retten 18 minutter på overtid i dag, opplyste hun at Anders Behring Breiviks mor hadde begjært lukkede dører når de sakkyndige forklarer seg.

I dag skal de sakkyndige Synne Sørheim og Torgeir Husby forklare hvorfor de i november i fjor konkluderte med at Anders Behring Breivik lider av psykose-sykdommen paranoid schizofreni, og dermed var strafferettslig utilregnelig 22. juli.

Sørheim og Husby intervjuet - i motsetning til det andre sakkyndigteamet - Breiviks mor før de la fram sin konklusjon.

Fikk ikke vitne Opprinnelig skulle de to startet sin to dager lange forklaring i går, men retten ville bruke mer tid på vitnene fra Den rettsmedisinske kommisjon (DRK).

I forrige uke ba Breiviks mor om at barnepsykiateren som undersøkte sønnen som fireåring, ikke ble ført som vitne. Dette ble etterkommet.

Ikke medhold I dag får hun imidlertid ikke medhold av retten. Retten skal gå for åpne dører som planlagt. Likevel skal ikke sensitive opplysninger om mor og opplysninger fra barnevernsdokumenter kringkastes, understreket dommer Arntzen.
Opplysninger om Breiviks nære venner skal heller ikke kringkastes.

- Selv om de sakkyndige kan komme inn på opplysninger som kan være belastende for mor, tas begjæringen ikke til følge, opplyste dommeren.

Det er fortsatt uklart om morens politiavhør skal leses opp i retten.

Avlastning I 1981 søkte Breiviks mor om at sønnen skulle kunne være i «weekendhjem» to helger i måneden. Moren sa da at hun var noe sliten og at sønnen var krevende. Moren i hjemmet som Breivik fikk helgeopphold i, oppfattet gutten som tillitsfull, blid og fornøyd. Men ordningen ble avsluttet fordi Breiviks mor mente det ikke passet for sønnen, ifølge rapporter.

I februar 1983, da Breivik var fire år, hadde familien et observasjonsopphold på Statens senter for barne- og ungdomspsykiatri (SSBU).

En psykolog som undersøkte ham og familien den gang beskrev ham som et «litt engstelig, kontaktavvergende og passivt barn, som hadde et mekanisk forsvar med rastløs aktivitet og et avvergende smil».

Stigmatiserende Både i avhør med politiet og i samtale med de sakkyndige har Breivik vært tilbakeholden med å snakke om sitt forhold til moren og den nærmeste familien.

Men noe har han fortalt, blant annet at han følte det var sosialt stigmatiserende å bo sammen med moren sin. Ved flere anledninger ba han moren flytte seg, eller å gå bak ham, når de gikk på gata.

En gang da de to skulle ut på kjøretur, ba Breivik henne om å gå bak ham. Han ville ikke at de skulle gå sammen for da ville folk tro at han var mentalt tilbakestående, har moren forklart til politiet. Han skal ha uttrykt seg på samme måte en gang de to sto på verandaen.

Isolerte seg Moren har derimot fortalt mye om Anders Behring Breiviks (33) atferd de siste åra.

I 2006 flyttet Breivik hjem til morens leilighet på Skøyen i Oslo. Her stengte han seg stadig mer inne på gutterommet. Time etter time ble tilbrakt foran PC-skjermen, og både moren og søsteren la merke til endring i atferden hans.

Han holdt seg mest på rommet, for opp i sinne hvis moren forstyrret ham, og ble stadig særere, mer klagete og mer opptatt av å formidle politikk. Han utviklet smitteangst og gikk ofte rundt med munnbind innendørs.

VITNER NÅ: Rettspsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim forklarer seg nå i rettssal 250. 
Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet
VITNER NÅ: Rettspsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim forklarer seg nå i rettssal 250. Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet Vis mer