Breiviks mor nekter fritak fra psykiaters taushetsplikt

Trakk tilbake samtykke.

BREV TIL FORSVARERNE: Anders Behring Breiviks mor gir ikke samtykke likevel. Foto: AP/Stian Lysberg Solum, NTB scanpix
BREV TIL FORSVARERNE: Anders Behring Breiviks mor gir ikke samtykke likevel. Foto: AP/Stian Lysberg Solum, NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Moren til Anders Behring Breivik trakk onsdag tilbake sitt samtykke til at barnepsykiaterne til Breivik blir fritatt fra taushetsplikten.

I et brev til forsvarerne til Breivik framholder moren at da hun i første omgang gikk med på å frita psykiaterne fra taushetsplikten, var det fordi hun ble fortalt at deres rapporter uansett ville bli lagt fram for retten. Når det kanskje viser seg ikke å stemme, stiller saken seg annerledes.

Breivik og moren hadde da Breivik var fire år gammel et opphold på Statens senter for barne- og ungdomspsykiatri. En av de to psykiaterne som var involvert den gangen skal etter planen vitne i terrorrettssaken fredag morgen.

- Moren samtykker ikke i at han gir sin forklaring om oppholdet på Statens senter, understreket advokat Vibeke Hein Bæra.

Skal vitne fredag Breivik selv har vært «eksepsjonelt klar» på at han ikke ønsker bevisførsel som knytter seg til hans egen barndom, til søsteren eller til familien, ifølge advokat Geir Lippestad. Det heller ikke avklart om moren selv skal komme til retten og forklare seg, om det skal leses opp fra hennes avhør eller om retten må se bort fra hennes forklaring i sin helhet.

Aktørene skal forhandle om spørsmålet for lukkede dører fredag morgen, før retten settes for dagen. Psykiateren er oppført på framdriftsplanen 9.30 fredag formiddag.

- Opplysningene fra oppholdet på Statens senter er tatt inn i den første rettspsykiatriske erklæringen og kommer uansett til å bli gjort kjent for retten gjennom framleggelsen av erklæringen. Vi mener vedkommende som skrev rapporten kan komme hit og forklare seg om den, sa statsadvokat Svein Holden på en pressekonferanse etter at retten var hevet onsdag.

Tungtveiende nok? Loven gir adgang til fritak fra den lovpålagte taushetsplikten hvis tungtveiende offentlige eller private interesser tilsier det, ifølge bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen, som argumenterte for å tillate vitneprovet til psykiateren.

Advokat Geir Lippestad avviser at det knytter seg tungtveiende interesser til vitneprovet.

- Vi har hørt bistandsadvokatene hevde at det er tungtveiende interesser, mens aktoratet har omtalt dette vitneprovet som supplerende informasjon. Vi er enige i det siste, at det her dreier seg bare om supplerende informasjon, sa han.

Det blir til sjuende og sist tingrettsdommer Wenche Elizabeth Arntzen som skal ta stilling til spørsmålet etter å ha vurdert lovbestemmelser, forarbeider til loven og rettspraksis.

(NTB)