Breiviks nett-venn livredd for å vitne

Mann i 20-åra frykter reaksjoner fra ekstreme internettdebattanter.

FEM SKAL FORKLARE SEG OM BREIVIK: Statsadvokatene vil at Breiviks mor og fire av hans bekjente skal forklare seg om han under rettssaken. En av dem, en tidligere nett-venn, frykter reaksjoner dersom han vitner. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
FEM SKAL FORKLARE SEG OM BREIVIK: Statsadvokatene vil at Breiviks mor og fire av hans bekjente skal forklare seg om han under rettssaken. En av dem, en tidligere nett-venn, frykter reaksjoner dersom han vitner. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Anders Behring Breiviks mor, to av hans nærmeste kamerater og ei venninne er kalt inn som vitner til den kommende rettssaken, som starter 16. april. I tillegg har statsadvokatene kalt inn en av Breiviks tidligere nett-venner, en mann i 30-åra.

- Jeg var så uheldig at han fortalte meg om Afrika-turen sin. Han fortalte at han reiste ned dit for å kjøpe diamanter, at det gikk galt og at han nesten ble drept, sier mannen til Dagbladet.

Han tror det er derfor han er kalt inn som vitne og er ikke glad for det.

- Jeg kommer til å prøve å unnslippe, sier han.

- Den eneste kontakten jeg har hatt med Breivik var da vi chattet sammen på forumet til Unge Høyre i 2004-2005, forteller han til Dagbladet.
-Tvilsomme personer - Det var mange tvilsomme personer på dette forumet, mange høyreradikale som prøvde å verve folk. Breivik var faktisk en av dem som utmerket seg ved å virke normal og oppegående, sier mannen.

Han forteller at grunnen til at han og Breivik begynte å chatte sammen var at han selv diskuterte med noen av disse personene.

- En ganske beryktet internettpersonlighet oppfordret til å bruke vold mot staten, fordi det var selvforsvar. Grunnen til at Breivik begynte å chatte med meg var at jeg kranglet med disse. Disse menneskene hater meg og har drapstruet folk på internett. Det er derfor jeg ikke vil vitne, sier mannen, som sier at han ikke har mye å bidra med under rettssaken.

- Breivik, som brukte fullt navn og  bilde på profilen sin, uttrykte aldri ekstreme holdninger overfor meg, hevder mannen.

- Han prøvde nok å holde fasaden. Han sa at han bare tenkte på penger og ikke hadde respekt for ære, sier han.

Moren møter ikke Personer med nær relasjon til en tiltalt har ikke plikt til å vitne under rettssaker. Denne retten vil moren til Anders Behring Breivik trolig benytte seg av.

- Jeg tror ikke hun kommer til å møte i retten. Hun har forsøkt å opplyse saken så godt hun kan gjennom kontakt med politi og sakkyndig, sier kvinnens bistandsadvokat, Ragnhild Torgersen, til Dagbladet.

Personer som anses som venner av Breivik har plikt til å vitne hvis de blir bedt om det.

- Dette er folk som kjenner ham og har hatt kontakt med ham på ulikt vis, og som kan si noe om hvordan han var før 22. juli. Det er også personer som kjenner ham fra litt tilbake i tid, sier statsadvokat Inga Bejer Engh til Dagbladet.

Sju psykiatere Mot slutten av rettssaken er hele sju personer bedt om å vitne om Breiviks psyke. I tillegg til de fire rettsoppnevnte sakkyndige, skal lederen for Den rettsmedisinske kommisjon Tarjei Rygnestad og leder for psykiatrisk gruppe, Karl Henirik Melle, vitne.

- Det er viktig at kommisjonen forklarer hvordan de har vurdert de to ulike rapportene som da vil foreligge, sier Engh.
I tillegg er psykiatrinestor Randi Rosenqvist stevnet. Hun har i tre notater konkludert med at Breivik ikke var psykotisk.

98 vitner Statsadvokatene legger opp til at totalt 98 personer skal vitne under rettssaken. Politiet skal forklare retten om åstedene, våpen, politiaksjonen på Utøya og øvrig etterforskning. 15 fornærmede fra regjeringskvartalet og 46 fornærmede fra Utøya skal avgi forklaring.