- Breiviks oppfatning av virkeligheten er et sort hull

Rettspsykolog Pål Grøndahl mener Breivik er mer opptatt av egen forfengelighet enn sine omgivelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Rettspsykolog Pål Grøndahl satt i dag ansikt til ansikt med Anders Behring Breivik i sal 828 i Oslo tingrett.

Massedrapsmannen møtte i retten i mørk dress, med vannkjemmet hår og nyklippet skjegg.

Forfengelig - Han framstår helt upåfallende, med anstrøk av det forfengelige - med en stor slipsknute og et nytt dandert skjegg. I adferd er det ikke så mye å se til, helt til han begynner å snakke. Da har han denne merkelige måten å være fiksert på sin virkelighetsoppfatning, at han er noen slags selvutnevnt kommandør for en eller annen orden og er veldig insisterende på det, sier Grøndahl.

Grøndahl har vært rettssakyndig i en rekke store saker, blant annet i straffesaken mot «Lommemannen».

Skvatt - I retten i dag var han våken, klar, til stede og forstår hva som foregår. Han kjenner spillereglene. Det er ikke mye for psykologer eller psykiatere å ta tak i her, sier Grøndahl.

- Men det er når han vil adressere en tale til de fornærmede at jeg skvetter. Det tror jeg også andre gjorde. Det viser en total mangel på fingerspitzengefühl, sier Grøndahl til Dagbladet.

Grøndahl mener Breivik framsto som en bisarr person.

Hør hans vurdering av Breiviks «sorte hull» i videoen øverst i saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer