HABIL: Rettspsykiatere Torgeir Husby og Synne Sørheim forlater Ila fengsel etter å ha gjennomført en samtale med Anders Behring Breivik torsdag formiddag. Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet
HABIL: Rettspsykiatere Torgeir Husby og Synne Sørheim forlater Ila fengsel etter å ha gjennomført en samtale med Anders Behring Breivik torsdag formiddag. Foto: Benjamin A. Ward/DagbladetVis mer

Breiviks rettspsykiater er habil

Selv om Breiviks mor er innlagt på sykehuset han er sjef ved.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo tingrett har konkludert med at rettspsykiater Torgeir Husby ikke er inhabil i sitt arbeid med å vurdere Anders Behring Breivik.

Husby varslet at han kunne være inhabil, da han er faglig ansvarlig for ansatte som behandler Breiviks mor. Husby er til daglig overlege ved Diakonhjemmet i Oslo.

Hvis retten hadde konkludert med at han var inhabil, ville det blitt oppnevnt nye sakkyndige, som måtte vurdert Breivik. Husby og kollega Synne Sørheim har hatt 11 møter med terroristen. Men retten konkluderer altså med at han er habil.

- Retten har etter dette kommet til at det ikke foreligger særegne forhold som er egnet til å svekke tilliten til Husbys habilitet, heter det i kjennelsen.

Tingrettsdommer Anne Margrethe Lund, som også hadde det forrige fengslingsmøtet med Breivik, legger videre vekt på at sykehuset bekrefter at Husby ikke har vært inne i journalen til siktedes mor.

Av kjennelsen går det fram at Anders Behring Breivik selv ikke ønsket å bytte sakkyndig. Også hans forsvarer Geir Lippestad har ment at Husby er habil.

- Jeg legger til grunn for min vurdering at den sakkyndige ikke har vært involvert på noen måte i behandlingen av siktedes mor.  Jeg har videre i møte med siktede nøye redegjort for denne problemstillingen. Han er av den oppfatning at dette ikke utgjør noe problem. Han  ønsker ikke at det skal oppnevnes ny sakkyndig, skriver Lippestad i et brev til retten.

Også påtalemyndighetene mener Husby må regnes som habil. Blant bistandsadvokatene er synet delt. Bendik Falch-Koslung fremmet på vegne av de oppnevnte bistandsadvokatene i advokatfirmaet Stabell & CO en habilitetsinnsigelse mot Torgeir Husby, mens  24 bistandsadvokater har gitt uttrykk for at han ikke er inhabil.