Breiviks spillvenner må vitne i retten

Aktoratet, rettspsykiaterne og forsvarerne vil nå ha Breiviks spillvenner fra World of Warcraft (WoW) vitneboksen.

SLIK ER BREIVIK I WOW: Breivik kalte seg Andersnordic i dataspillet World of Warcraft. Nå må spillvennene i vitneboksen.
SLIK ER BREIVIK I WOW: Breivik kalte seg Andersnordic i dataspillet World of Warcraft. Nå må spillvennene i vitneboksen.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette blir gjort på anmodning av sakkyndig Terje Tørrissen. Det handler om hvordan Breivik kommuniserte med andre personer i 2006. Vi har ikke bestemt oss for hvor mange som blir innkalt som vitner, men det dreier seg om personer som spilte i samme «guild» som Breivik, sier statsadvokat Svein Holden til Dagbladet.

Politiets kartlegging av Anders Behring Breiviks spillvaner har ledet dem til to spill: de mye omtalte spillene «World of Warcraft (WoW)» og «Call of Duty: Modern Warfare 2.»
Et lag i «World of Warcraft» kalles «guild.»

Sabbatsår
Massemorderen har forklart seg omfattende om sine spillvaner til politiet. Han hevder han tok seg et sabbatsår for å spille dataspill. Han kaller det en «martyrgave» til seg selv.

Forsvarer Geir Lippestad sier at de er enige i at spillvennene blir innkalt som vitner.

- Det som skjer i 2006 har betydning for saken. Mens vitner har forklart at han ble deprimert dette året, forklarer Breivik at dette var et sosialt spill og at han så på det som hyggelig. Derfor er det viktig å finne ut hvordan han var, og hva som skjedde på denne tiden, sier Lippestad til Dagbladet.  

- Trenger hjelp
En ekskjæreste (27) til en av Breiviks nærmeste venner vitnet i Oslo tingrett på mandag. Hun forklarte seg om året 2006.

- Han ble etter hvert stillere og litt mer spak. Energien og smilet ble borte. Han framsto som blekere og tynnere. Og det var vanskeligere for min ekskjæreste og de andre vennene å få ham med på sosiale ting, sa 27-åringen om utviklingen hun så hos Breivik.

- Jeg sa at jeg trodde han var blitt spillegal. Da han flyttet hjem til moren så jeg på det som det eneste alternativet.

- Jeg husker jeg sa til min ekskjæreste at «Jeg tror han er syk, spillegal, og at han trenger hjelp», sa den 27 år gamle kvinnen i retten.  

Fikk sjokk
I avhør har Breivik forklart at tiden han brukte på spill utgjorde til sammen ett år fra juli 2006 til slutten av 2010.

I dataspillet World of Warcraft (WoW) spiller spillerne på lag, dette kalles «guild», og de kjemper mot forskjellige monstere i spillet eller mot andre spillerlag på samme server. Den serveren som Breivik spilte på heter Nordrassil.

Tidligere har spillvenner av Breivik fortalt Dagbladet de fikk sjokk da de skjønte at det var Breivik de hadde spilt sammen med.

Tilbakeviste
I retten på mandag tilbakeviste Breivik at han noen sinne har isolert seg fordi han har vært spilleavhengig eller deprimert.

- Jeg har aldri vært deprimert noen gang, sa han, og fortsatte:

- Jeg har aldri vært så hardtarbeidende og sosial som i perioden 2007-2010. Jeg var sosial gjennom nettet.