Breiviks totale mangel på proporsjoner

Hans historier forklarer ikke hans handlinger.

- HADDE PROBLEMER MED MUSLIMER: Anders Behring Breivik redegjorde i dag for en rekke angivelige hendelser med muslimer som skal ha bidratt til å radikalisere ham. Foto: PRIVAT
- HADDE PROBLEMER MED MUSLIMER: Anders Behring Breivik redegjorde i dag for en rekke angivelige hendelser med muslimer som skal ha bidratt til å radikalisere ham. Foto: PRIVAT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Folk som har et behov for å drive blind vold mangler anstendighet, sa Breivik. Men han snakket ikke om seg selv.

Anders Behring Breivik har et sterkt ønske om å bli vurdert tilregnelig og dømt for sine drap. Hele forsvarets innsats er bygd opp rundt det målet, hvert spørsmål forsvaret er ment å bygge opp under at Brevik hadde vurderingsevne, visste hva han gjorde og tok kontrollerte beslutninger om terror. Hvert vitne skal vise at Breiviks synspunkter ikke er noe han er alene om. Hans ekstremisme springer ut av et miljø.

Det har i store trekk lyktes. Den første psykiaterrapporten om Breivik, den Rettspsykiatrisk kommisjon ikke fant noe å kritisere ved, har i ettertid sett stadig mer underlig ut. Det er som psykiaterne har brukt ekstremistenes kollektive politiske vrangforestillinger som dokumentasjon for Breiviks eventuelle individuelle psykose. Forsvarerne har klart å få Breivik til å virke som en ekstrem, voldelig og tilregnelig terrorist.

Men så vil Breivik selv i vitneboksen igjen. Det er noe han bare må si. Han har gjentatte ganger  bedt om tid til å redegjøre for sin «radikaliseringsprosess». Og i dag satt han klar og listet han opp: En muslimsk nabo hadde ødelagt sykkelen hans da han var sju år. Da hans mor klaget på bråk, fant hun en pose søppel utenfor døra. Knuffing på bussen. Krangling mellom gjenger og en muslim som ville stjele lommeboka hans. Samt historier om voldtekt og kjærestemishandling, i en blanding av høyt og lavt, smått og stort.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer