Breiviks uvillige vitner til retten

Vitnelisten til Anders Behring Breivik er blitt kalt «et freak show». Fredag kommer de første vitnene fra den stadig tynnere lista.

VIL VITNE: Filosof, forsker og samfunnsdebattant Lars Gule er blant stadig færre som vil vitne. 
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
VIL VITNE: Filosof, forsker og samfunnsdebattant Lars Gule er blant stadig færre som vil vitne. Foto: Terje Bendiksby / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Få vitnelister har vært gjenstand for mer bråk og opphissede følelser enn forsvarets vitner i terrorsaken. Med navnene som først var inne i bildet, som mulla Krekar, Arfan Bhatti, Svein Lillevolden, Mohyeldeen Mohammad og Hanne Nabintu Herland ble Breivik og forsvarerne beskyldt for å gjøre rettssalen til et sirkus.

«Pauseklovn» Siden den opprinnelige listen på 29 navn ble offentliggjort 10. april, er navn ført opp og strøket fra listen i stort tempo. Mens enkelte navn, som Rita Karlsen i Human Rights Service og Document. no-redaktør Hans Rustad har forsvunnet ut av lista mer eller mindre i det stille, har enkelte andre vitner langt mer høylytt kranglet seg ut av lista. Først ut var mangeårige aktivist fra Blitz-miljøet i Oslo, Stein Lillevolden, som i en kronikk i Aftenposten 12. april, varslet at han ville nekte å vitne i saken. «Jeg nekter å bli slept rundt i manesjen som en annen pauseklovn i gjerningsmannens bisarre vrangforestillinger», raste Lillevolden i kronikken.

- Nei takk Religionsviter og forfatter Hanne Nabintu Herland valgte samme strategi som Lillevolden 21. mai. «Jeg nekter uansett å gå spissrotgang i den forskrudde drapsmannens show der han og hans forsvarere haler inn personer med såkalt «medieappell» i forsøket på å gi drapsmannen sympati», skrev hun i en kronikk i samme avis. Mulla Krekar meddelte også retten torsdag at han vil nekte å vitne. Han skal etter den opprinnelige planen vitne mandag. Venstrevridde Et annet vitne som reagerte sterkt på at han ble stevnet, var professor i statsvitenskap ved Universitet i Bergen (UiO), Frank Aarebrot. Han ble rasende da navnet hans ble kjent i mediene uten at han selv var blitt varslet og anklaget forsvarerne for å forsøke å lage en blanding av «et freak show og kjendiseri». Til NTB sier Aarebrot at han nå er innstilt på å vitne og at han ikke vil vise det han mener er ringeakt for Oslo tingrett ved å nekte å stille, slik Herland og Lillevolden har gjort.

Aarebrot er første vitne ut fredag, etter at forsvaret har frafalt vitnet Lars Østby fra Statistisk sentralbyrå. Aarebrot har tidligere gjennomført en medieundersøkelse som viser at de fleste journalister stemmer AP, SV, Venstre eller Rødt, og vil bli bedt om å redegjøre for denne undersøkelsen i retten. - Andre perspektiv I tillegg skal terrorforsker Brynjar Lia ved Forsvarets forskningsinstitutt, som har forsket på islamsk, militant terrorisme, samt filosof, forsker og samfunnsdebattant Lars Gule, ekspert på islamsk politisk samfunn og det flerkulturelle samfunn, vitne. Breiviks forsvarer sier hovedformålet med alle vitnene de har stevnet, er å vise at Breivik kan være tilregnelig. - Vi har hentet inn fagvitner på historie, ideologi, religion, politikk og terrorisme for å få vite mer om hvordan mennesker som utfører terror tenker, og for å få satt det inn i et litt annet perspektiv enn det rent medisinske, sier Lippestad til NTB.

BLE RASENDE: Frank Aarebrot ble sint da det kom fram at han var på vitnelista, noe han ikke kjente til selv. 
Foto: Marit Hommedal / SCANPIX
BLE RASENDE: Frank Aarebrot ble sint da det kom fram at han var på vitnelista, noe han ikke kjente til selv. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX Vis mer