- Brekkstang for å ransake uten grunn

Riksadvokat Tor Aksel Busch høster både støtte og motstand mot forslaget om å gi politiet lov til å ransake personer på gaten uten skjellig grunn. Justisminister Aud-Inger Aure (KrF) vil vurdere forslaget nøye før hun tar stilling til det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Professor i rettssosiologi, Thomas Mathiesen, reagerer sterkt på forslaget. Han mener politiet bruker den tragiske skyteepisoden i Oslo lørdag som en brekkstang for å få gjennomslag for nye virkemidler.

- Dette synes jeg er en meget betenkelig praksis. Denne tragiske hendelsen ville ikke kunne vært forhindret av disse nye virkemidlene, sier Mathiesen.

urdere nøye

- Kampen mot vold må bli så effektiv som mulig. Muligheten til å slå ned på og begrense ulovlig omgang med våpen står helt sentralt. Men det er flere sider ved et slikt spørsmål og de vil vi vurdere nøye i departementet, sier Aure.

Justisministeren mener det må gå an å kombinere og avveie hensyn til kampen mot ulovlige våpen og til personvernet på en fornuftig måte.

Ransaking uten grunn

I et brev til justisministeren foreslår riksadvokaten å endre straffeprosessloven slik at politiet i sin jakt på ulovlige våpen får lov til å ransake folk på gaten uten skjellig grunn til mistanke. Som en annen mulighet kan han tenke seg å endre politiloven slik at den gir politiet adgang til å ransake folk for å avdekke om de er i besittelse av våpen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer