- BLIR TUNGVINT: Familien Nygård mener at tunnelulykka vil føre til at kommunen nok en gang blir delt i to. Fra venstre står Karstein Nygård, Elise Marie Nygård (15), Linda Nygård, Linda Lilleskare og Atle Nygård. De var alle øyevitner til dramatikken som utspilte seg ondag formiddag ved Hamnen, da de hørte flere eksplosjoner og tunnelen spøy ut en flere hunder meter høy søyle av svart røyk. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
- BLIR TUNGVINT: Familien Nygård mener at tunnelulykka vil føre til at kommunen nok en gang blir delt i to. Fra venstre står Karstein Nygård, Elise Marie Nygård (15), Linda Nygård, Linda Lilleskare og Atle Nygård. De var alle øyevitner til dramatikken som utspilte seg ondag formiddag ved Hamnen, da de hørte flere eksplosjoner og tunnelen spøy ut en flere hunder meter høy søyle av svart røyk. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

Bremanger-familie etter tunneleksplosjonen: - Vi blir mer isolerte nå

- Tunnelen samla oss. Nå blir vi delt igjen, sier familien som opplevde eksplosjonsdramaet på nært hold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RUGSUNDØYA (Dagbladet): - Vi blir jo mer isolerte nå enn før, sier Linda Nyvold, fastboende i Bremanger kommune, er resultatet av at hengeren til et vogntog løsna, traff tunnelveggen og eksploderte i Skatestraumtunnelen i Sogn og Fjordane onsdag formiddag.

Tore Myrestrand (53) kjørte vogntoget, og fikk varslet om ulykka og varslet bilister som var på vei inn i tunnelen om at de måtte snu.

Først var det snakk om at tunnelen kunne kollapse, men denne faren ble så avblåst av politiet. At tunnelen nå er stengt på ubestemt tid, betyr uansett et tilbakeskritt til 2002 for mange i Bremanger kommune, mener familien Nygård. 

Fra bil til båt - Tunnelen samla oss. Før 2002, da tunnelen ikke fantes, var kommunen veldig delt, sier Karstein Nygård.

Han måtte onsdag kveld kjøre fire personer i en 14 fots båt over Skatestraumen fra Rugsundøya til Bremanger. Passasjerene var alle på vei hjem fra akutten på Førde sentralsjukehus, etter å fått lettere røykskader som følge av tunnelbrannen.

I månedene fremover må folket i kommunen belage seg på mer ferjer og båt igjen. Akkurat som for 13 år sida. Det mener familien blir tungvint, spesielt for dem som bor på Ytre Bremanger.

Eksplosjoner og svart røyk Dagbladet møter familien på utsiden av Skatestraumtunnelen onsdag kveld. Røykskyen hadde lagt seg, men det luktet fortsatt svidd etter at en tankbilhenger med 16 500 liter drivstoff løsnet og kolliderte med tunnelveggen ved 10.30-tiden onsdag formiddag.

Kollisjonen medførte kraftige eksplosjoner og videre brann, som vedvarte utover onsdagen. Ved 17-tida kunne man fortsatt høre eksplosjoner fra innsiden av tunnelen.

Naboene kunne fortelle om at en svart røyksky sto 500 til 1000 meter opp i lufta. Flere i nabolaget skrek, og barna til Linda Lilleskare og Atle Nyvold ble redde. 

De satt ved frokostbordet da de hørte en kraftig smell. Linda, som er sykepleier, løp opp til veien for å se om noen var skadde. Da hun ikke så noen, heiv familien seg i bilen for å søke ly hos Linda Nyvold, som bor en kilometer lenger borte fra tunnelåpningen. På veien dit møter de brannbiler og politi. 

Atle kan fortelle smellet var så kraftige, at folk i det lille nabolaget trodde noen drev med sprengningsarbeid. 

IKKE HANS FEIL:Trailersjåfør Tore Myrestrand kjørte tankbilen. Daglig leder i Måløy Havneservice AS, hvor Myrestand jobber, Bent Hammersvik, påpeker at sjåføren ikke gjorde noe galt. Det oppsto en teknisk svikt. Her har Myrestand vært og hentet traileren hjem igjen, etter at den i mange timer sto utenfor Skatestraumtunnelen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
IKKE HANS FEIL:Trailersjåfør Tore Myrestrand kjørte tankbilen. Daglig leder i Måløy Havneservice AS, hvor Myrestand jobber, Bent Hammersvik, påpeker at sjåføren ikke gjorde noe galt. Det oppsto en teknisk svikt. Her har Myrestand vært og hentet traileren hjem igjen, etter at den i mange timer sto utenfor Skatestraumtunnelen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Seks personer ble kjørt til Førde sentralsjukehus som følge av ulykken, tre med ambulanse og tre i taxi. Ingen av disse ble alvorlig skadd, men ble behandlet for lettere røykskader ved akuttmottaket. 13 personer ble evakuert på sørsiden av tunnelen. Seks personer ble evakuert fra havna på nordsiden, og tre personer ble evakuert fra hus som ligger øst for tunnelen.

Blir tungvint I familien er det kun Linda Nyvold og dattera Elise Marie (15) som er fastboende i Bremanger. Karstein er utflytter, samme er Atle Nyvold og Linda Lilleskare.

Bremanger er en av mange kystkommuner som sliter med fraflytting, og familien tror ikke situasjonen blir bedre nå som det blir vanskeligere å forflytte seg mellom øyene igjen.

Rundt 1 500 innbyggere og turister vil bli rammet av den stengte tunnelen, og flere må regne med å sitte én time ekstra i bil på grunn av omkjøringer.

- Det var ikke denne typen drama vi ønsket oss. Vi har jo lyst på tilflytting, så vi hadde vel ønsket oss at noe mer positivt enn dette satte oss på norgeskartet, sier Linda Nyvold.

- Før eksplosjonen, var det masse tungtrafikk og turisttrafikk på hovedveien her. Turister som hadde tenkt seg hit, tenker seg nok om en ekstra gang nå i sommer, sier Karstein, som peker på at de som bor i ytre Bremanger vil få det mest tungvint.

- De som jobber i Svelgen, er vært vant til å kjøre gjennom tunnelen siden 2002. Nå må disse først ta ferje til Måløy, kjøre 50 minutter til ei ny ferje, og så kjøre en ny lang kjøretur til Svelgen, sier Karstein, som sammen med familien håper det blir satt opp nye ferjeruter med høy frekvens i tida Skatestraumtunnelen er stengt.