- Bremanger og Vik brøt kommuneloven

Sterk kritikk etter de to kommunenes Terra-investeringer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fylkesmannen i Sogn og Fjordane slår fast at Vik og Bremanger brøt kommuneloven da de inngikk investeringsavtalen med Terra Securities

Men da Fylkesmannen etter innvendinger fra fylkesrevisjonen i 2001 ba om en uttalelse fra Kommunaldepartementet, fikk Terra-avtalen grønt lys.

Likevel slår kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) fast at kommunene selv har all skyld for at kommuneloven er brutt.

- Det er kommunenes eget ansvar at de har satt seg i denne situasjonen og deres eget ansvar at de nå rydder opp. De må selge ut og gis rimelig tid slik at tapene blir minimale, sier Kleppa.

Ikke relevant

Ifølge statssekretær Dag-Henrik Sandbakken (Sp) er ikke Vik-brevet relevant for bruddene på kommuneloven.

- Vik-brevet ga grønt lys for at kommunen kunne fraskrive seg framtidige inntekter fra konsesjonskraften mot et engangsbeløp som ble plassert i obligasjoner, sier Sandbakken til NTB.

Fylkesmannen slår fast at kommunelovens paragraf 54 er brutt fordi kommunene også solgte framtidige inntekter fra konsesjonsavgift, eiendomsskatt og husleie.

VIK-BREVET UTEN BETYDNING: Kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) slår i dag fast at kommunene selv har all skyld for at kommuneloven er brutt. Arkivfoto: KYRRE LIEN/SCANPIX
VIK-BREVET UTEN BETYDNING: Kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) slår i dag fast at kommunene selv har all skyld for at kommuneloven er brutt. Arkivfoto: KYRRE LIEN/SCANPIX Vis mer

- I tillegg er kommunelovens paragraf 52 brutt fordi investeringen viste seg å ha en høyere risiko enn hva loven gir anledning til,

Strammer inn

Kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa varsler at hun uansett vil stramme inn praksisen som Vik-brevet ga rom for.

Terra brukte brevet aktivt i markedsføringen av sine investeringsprodukter overfor kommunene i Nord-Norge som nå sitter i saksa.

- Vi skal endre paragraf 52 i kommuneloven slik at det ikke lenger skal gå an å plassere framtidige inntekter i finansielle produkter. Kommunene får forholde seg til de inntektene de har, år for år, sier Kleppa.

(NTB)