Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Brems innvandringen

Kripos-sjef Arne Huuse går til kraftig angrep på innvandringspolitikken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Huuse mener Norge må begrense innvandringen for å få kontroll på den økende kriminaliteten.

- Vi snakker stadig om å integrere våre nye landsmenn, men det blir et problem når de ikke vil følge normer og regler i Norge, sier Huuse, som for tida .

ferierer i Danmark. Han kjenner ikke detaljene i Gardermoen-saken. Men Kripos-sjefen legger ingenting imellom når han får høre om skytedramaet der en 34-åring ble skutt i hodet fra kloss hold. To brødre av pakistansk opprinnelse er siktet for skytingen.

Arne Huuse mener politikerne bør sørge for å begrense innvandringen for å få bukt med kriminaliteten i landet.

- Norge står overfor store problemer og utfordringer, og når man ser på den store tilstrømmingen av innvandrere, er det all grunn til å være bekymret, sier Huuse.

Grov vold

- Skjærer du ikke mange over én kam nå?

- Nei, det synes jeg ikke. Mange av våre nye landsmenn innretter seg etter normer og regler. Dessverre har vi sett altfor mange tilfeller der de ikke gjør det, sier Huuse.

Han påpeker at synspunktene baserer seg på den generelle kriminalitetsutviklingen i Norge - der utlendinger står bak uforholdsmessig mange av de grove forbrytelsene.

- Det dreier seg særlig om grov vold og narkotikakriminalitet. I disse miljøene er man villig til å ta i bruk vold for å få gjennomført straffbare forhold. De er brutale innad, og den knallharde indre justisen sørger for at det er orden i rekkene til enhver tid, sier Huuse, som ikke vil trekke fram grupper fra spesielle nasjoner.

Huuse mener det er naivt å tro at politiet skal kunne løse situasjonen alene.

- Det blir et politisk spørsmål hvor liberal man skal være, men hele samfunnet må være med og slå hardt ned overfor disse miljøene. Vi må ha strengere straffer og løse opp gjengkriminaliteten.

Politikernes ansvar

- Det er et statlig og kommunalt ansvar å sørge for god integrering av nye landsmenn, sier Huuse, og legger ikke skjul på at han mener mye er gjort feil. Det er også mye av grunnen til at han mener innvandringen bør begrenses.

- Innvandringen til Norge er relativt høy, og den er økende. I Danmark er innvandringen minkende. Da må man spørre seg hva som er bakgrunnen for dette. For vår del er et av problemene at vi ikke raskt nok får sendt ut asylsøkere med grunnløs søknad.

- Bør Norge innføre tilnærmet full innvandringsstopp?

- Nei, og innvandring er et politisk spørsmål jeg ikke skal legge meg altfor mye opp i. Men noe må gjøres, sier Huuse.

Han har tidligere tatt til orde for å lette politiets tilgang til fingeravtrykkregistre over asylsøkere.

- Flere forbrytelser ville bli oppklart hvis politiet hadde kunnet sjekke åstedsavtrykk opp mot dette registeret. Vi ville trolig finne at asylsøkerne står for en ikke uvesentlig del av mørketallene innen vinningskriminalitet.

Han mener også at innvandrermiljøene selv bør ta større ansvar for integreringen i samfunnet.

- Ja, de har et ansvar for å sørge at folk som oppholder seg her følger norske lover og regler. De kan ikke oppføre seg som i hjemlandet når de kommer til Norge.

- Du er klar over at du kan oppfattes som fremmedfiendtlig nå?

- Ja, og det har jeg ikke noe problem med. Noen må våge å si dette høyt, sier Huuse.

HARDTSLÅENDE: - Hele samfunnet må være med og slå hardt ned overfor disse miljøene. Vi må ha strengere straffer og løse opp gjengkriminaliteten, som ser ut til å vokse, sier Kripos-sjef Arne Huuse, som for tida ferierer i Danmark. Her fra en tidligere anledning.