Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bremsefeil på mobilkranen da femåring døde i Kristiansand

- Er funnet mangler. 

Denne mobilkrana skled på det glatte føret i Vågsbygd i Kristiansand 7. mars. En fem år gammel gutt ble klemt mellom krana og fjellveggen og mistet livet. Nå har politiet funnet feil ved bremsene på krana. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Denne mobilkrana skled på det glatte føret i Vågsbygd i Kristiansand 7. mars. En fem år gammel gutt ble klemt mellom krana og fjellveggen og mistet livet. Nå har politiet funnet feil ved bremsene på krana. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er funnet feil ved bremsene på mobilkranen som var involvert i ulykken der en fem år gammel gutt døde ved Karuss barnehage i Kristiansand 7. mars.

Etter ulykken har Statens vegvesen sammen med politiet undersøkt mobilkranen for tekniske feil.

– Det jeg kan si er at Statens vegvesen har konstatert at det er en bremsefeil på mobilkranen. Så fortsetter de tekniske undersøkelsene av kranen videre for å undersøke nøyaktig hva feilen innebærer, sier politiadvokat Rune Alsted Amundsen til NTB.

Foreløpige undersøkelser har så langt avdekket at det var bremsesvikt på parkerings- og driftsbremsen på mobilkranens midtre aksel, opplyser Statens havarikommisjon for transport (SHT).

Amundsen sier det er for tidlig å si om bremsefeilen er årsaken til ulykken.

Mobilkranen sto på en gang- og sykkelsti rett ved Karuss skole da den skled nedover og traff den fem år gamle gutten, som ble klemt mellom kjøretøyet og fjellveggen. Han døde av skadene. Gutten var på vei til barnehagen sammen med sin mor og sin tre år gamle søster. Søsteren slapp fra ulykken med et skrubbsår. Moren ble ikke fysisk skadd.

Sju tonn overvekt

STH opplyser den tekniske kontrollen etter ulykken også avdekket at mobilkranens totalvekt var cirka 43 tonn på ulykkestidspunktet.

Dette er 7 tonn over tillatt totalvekt.

Det er tidligere kjent at krana før ulykken sto parkert i en skråning uten kjettinger på hjulene.

Det pågår byggearbeid på Karuss skole. Ulykken skjedde før mobilkranen skulle kjøre den siste strekningen fram til skolen. Kranen ble midlertidig parkert inne på et område som var dekket av snø.

Både fører og hjelpemann var ute av førerhuset for å vurdere hvilke sikkerhetstiltak som var nødvendig for å flytte mobilkranen den siste strekningen til der et løfteoppdrag skulle utføres.

- Mens føreren og hjelpemannen vurderte forholdene begynte mobilkranen å skli/rulle. Føreren lyktes ikke med å komme inn i mobilkranen igjen for å få stoppet den. Hjelpemannen forsøkte å hjelpe personene som var i faresonen bak mobilkranen, men klarte ikke å få disse i sikkerhet i den tiden han hadde til rådighet. En av disse omkom og tre ble påført fysiske skader, skriver kommisjonen.

Ikke vurdert siktelse

STHs undersøkelser vil i tillegg til å omfatte mobilkranens tekniske tilstand også fokusere på gjeldende rammebetingelser, tillatelser og restriksjoner som gjaldt for mobilkranen på det aktuelle oppdraget.

Amundsen opplyser at politiets etterforskning fortsetter med avhør av de impliserte partene.

- Så må vi på et tidspunkt vurdere hvilken vending saken skal ha, om det blir en veitrafikksak eller om det blir en arbeidsmiljøsak, sier han.

Amundsen opplyser at det foreløpig ikke er vurdert noen siktelse etter ulykken.

(NTB).

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media