Bremseklossen Cameron

Mener det ikke er i Storbritannias interesse å godta traktatendring som kunne reddet EU fra økonomisk krise.

- IKKE I VÅR INTERESSE: Storbritania blokkerer forslaget fra Frankrike og Tyskland som skulle redde EU ut av økonomisk hengemyr. David Cameron forsvarte det med at det ikke var i Storbritanias interesse. Nå ser det ut til at eurosonen 17 land, samt seks andre, går inn for en finanspolitisk pakt istedenfor. Foto:  AFP PHOTO / ERIC FEFERBERG
- IKKE I VÅR INTERESSE: Storbritania blokkerer forslaget fra Frankrike og Tyskland som skulle redde EU ut av økonomisk hengemyr. David Cameron forsvarte det med at det ikke var i Storbritanias interesse. Nå ser det ut til at eurosonen 17 land, samt seks andre, går inn for en finanspolitisk pakt istedenfor. Foto: AFP PHOTO / ERIC FEFERBERGVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Hele verden ser på oss. Og det verden forventer, er ikke flere nasjonale problemer, men europeiske løsninger, sa leder for EU-kommisjonen, José Manuel Barroso.  

Det er knyttet store forventinger til EU-møtet i Brussel som pågår i disse dager. EU-ledere vet hva som står på spill - det er nå de må redde EU fra økonomisk krise.  

- Aldri før har Europa vært mer nødvendig. Og aldri før har det vært i så stor fare. Om ikke vi har en avtale innen fredag, får vi ingen flere sjanser, sa Frankrikes president Nicolas Sarkozy i forkant av toppmøtet.

Likevel har Storbritannias statsminister David Cameron bestemt seg for å bremse opp:

Cameron blokkerte «kriseløsningen» fra Sarkozy og Tysklands forbundskansler Angela Merkel.   

Under nattens ti timer lange forhandlinger mellom EU-landene kom det til konfrontasjon mellom Cameron og Sarkozy.


Godtar ikke tysk-fransk redningspakke Ministerduoen, som har fått tilnavnet «Merkozy», møttes mandag i Paris for å komme med en plan for å redde euroen og løfte EU ut av krise.  

Medisinen var enkel: En endring i Lisboatraktaten som gir strengere kontroll med EU-landenes budsjetter som alle 27 medlemsland kan enes om.  

Til tross for regler i EU om at land ikke ha mer enn tre prosent budsjettunderskudd av BNP og ikke mer enn 60 prosent gjeld, har flere land syndet.  

AVVIST: Det gikk ikke helt som Nicolas Sarkozy og  Angela Merkel hadde håpet under natten EU-møte i Brussel. Deres forslag om en traktasendring for å skjerpe kontrollen med EU-landenes budsjetter, ble ikke godtatt av alle de 27 medlemslandene. Nå foreslår de en egen pakt for eurosonelandene. Foto: AFP PHOTO / BUNDESREGIERUNG /GUIDO BERGMANN
AVVIST: Det gikk ikke helt som Nicolas Sarkozy og Angela Merkel hadde håpet under natten EU-møte i Brussel. Deres forslag om en traktasendring for å skjerpe kontrollen med EU-landenes budsjetter, ble ikke godtatt av alle de 27 medlemslandene. Nå foreslår de en egen pakt for eurosonelandene. Foto: AFP PHOTO / BUNDESREGIERUNG /GUIDO BERGMANN Vis mer

Derfor ønsker Angela Merkel seg et tettere finanssamarbeid i EU, gjennom kontroll med landenes finansmarkeder og sanksjoner mot dem som ikke klarer å overholder regelen om at statsgjelden ikke må overstige 3 prosent av medlemsstatens BNP.  

Men det vil ikke Storbritannias statsminister David Cameron.  

Han ville ikke godta «Merkozys» redningsplan om ikke Storbritannia kunne slippe unna noen finansielle reguleringer. 

Ikke i Storbritannias interesser  - Vi ønsker alt godt til eurosone-landene, vi vil at alle skal løse sine problemer, fordi vi alle trenger økonomisk vekst. Men til syvende og sist har jeg tatt fattet en beslutning om at det ikke er i Storbritannias interesser å delta i dette, sa Cameron, ifølge BBC.  

Storbritannia er redd at traktatendringer vil svekke deres interesser, og frykter for reguleringer av Londons finanssentrum, The City. 

 - For å akseptere traktatendring ba statsminister David Cameron om noe vi alle fant uakseptabelt - en protokoll i traktaten som ville gi Storbritannia unntak fra visse finansielle ordninger, sa Sarkozy på en pressekonferanse fredag morgen. 

 - Det kan vi ikke akseptere. Det var en mangel på tilstrekkelig reguleringer som skapte de nåværende problemene, sier Sarkozy, ifølge The Guardian.      
Hardt presset Cameron har vært presset før EU-toppmøtet: sterke EU-skeptiske strømninger rir i hans eget parti. De har slått fast at Storbritannia bør ha en tøff linje mot Europa, og vinne tilbake makta, som kritikerne hevder har vært tapt til Brussel.    

Før avreise forsikret derfor Cameron at han ville bruke Storbritannias vetorett om han ikke vant frem sikkerhetstiltak for the City, og for Storbritannias posisjon i det indre marked.  

 I natt forsvarte Cameron seg og sa at Storbritannias nei til å endre EU-traktaten var en «vanskelig, men god beslutning».  

- Når vi ikke kan få forsikringer, er det bedre å stå utenfor, sa Cameron.  


Egen avtale for eurosonen
Siden ikke de 27 medlemslandene ikke klarte å bli enige om en traktatendring, vil nå de 17 landene i eurosonen, samt seks land til, inngå en finanspolitisk pakt.  

FORNØYD: Merkel sier hun ikke er misfornøyd med resultatet av nattas forhandlinger. Hun mener de har kommet frem til et resultat: man skal lære av fortidens feil. Foto: AFP PHOTO / ERIC FEFERBERG
FORNØYD: Merkel sier hun ikke er misfornøyd med resultatet av nattas forhandlinger. Hun mener de har kommet frem til et resultat: man skal lære av fortidens feil. Foto: AFP PHOTO / ERIC FEFERBERG Vis mer

- Dette er et toppmøte som vil gå inn i historiebøkene. Vi hadde foretrukket å at alle 27 landene ble enige om en traktat. Det var ikke mulig på grunn standpunktet til våre britiske venner. Dermed vil heller ha en mellomstatlig pakt for 17 land, som er åpen for dem som vil delta, sa Sarkozy, ifølge Reuters.    

Ifølge ham kan så mange som 25 land knytte seg til pakten. Trolig vil bare Storbritannia og Ungarn velge å stå utenfor.

Detaljene rundt hvordan denne pakten er enda ikke kartlagt. Heller ikke det juridiske grunnlaget for en slik pakt ser ut å være på plass.  

Sarkozy sier han helst skulle sett for seg at hele EU aksepterte avtale om traktatendringer, men at han håper den nye pakten kan stå ferdig i mars.  

Han avviser at den nye traktaten kan føre til et todelt EU.    
Ser positivt på det Under pressekonferansen etter nattens maratonmøte ga likevel ikke Angela Merkel uttrykk for skuffelse. Hun sa seg godt fornøyd:  

- Det er et meget viktig resultat fordi vi har lært av fortidens feil, mente Merkel.  

- Vi kommer til å skape en finanspolitisk union for euroen, som samtidig også vil være en stabilitetsunion, sa Merkel.  

Herman Van Rompuy, president for Det europeiske råd, forsøkte overfor journalister å se det positive utfallet av møtet:  

- En mellomstatlig pakt kan bli godkjent og ratifisert mye raskere enn en endring i traktaten. Jeg tror hurtighet er en nøkkelfaktor for å øke troverdigheten, sier Rompuy, ifølge Reuters.    

EU-toppmøtet skal etter kjøreplanen være ferdig klokka 15 i dag Men det er det få som tror på.

Angela Merkel har antydet at det blir et eurosonetoppmøte etter at EU-toppmøtet er ferdig. 

«BRITISKE VENNER»: Sarkozy på sin side legger ikke skjul på at han ønsket at alle medlemslandene godtok forslaget til traktatsendringer. Han legger skylden på sine «britiske venner» som ikke ville godta forslaget uten å få særunntak for seg selv. REUTERS/Philippe Wojazer  (BELGIUM - Tags: POLITICS BUSINESS)
«BRITISKE VENNER»: Sarkozy på sin side legger ikke skjul på at han ønsket at alle medlemslandene godtok forslaget til traktatsendringer. Han legger skylden på sine «britiske venner» som ikke ville godta forslaget uten å få særunntak for seg selv. REUTERS/Philippe Wojazer (BELGIUM - Tags: POLITICS BUSINESS) Vis mer