Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bremser bruken av oljepenger

«Hvis det koker i norsk økonomi, kan det hende vi må bruke mindre enn fire prosent.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SANDERSTØLEN: (Dagbladet.no): Finansminister Kristin Halvorsen vil bremse bruken av oljepenger. Å følge handlingsregelen på fire prosent av avkastningen av Statens pensjonsfond vil være uansvarlig når økonomien koker, mener hun.

Mens tidligere finansminister Per-Kristian Foss i løpet av sine år brukte 90 milliarder kroner mer enn handlingsregelen tilsier, varslet Halvorsen på Samfunnsøkonomenes valutaseminar i går at hun vil bruke mindre enn det regelen gir henne lov til.Det til tross for at landet har fullt av uløste oppgaver, til tross for at SV har lovt å avskaffe fattigdommen, og til tross for at regjeringen har lovet å satse massivt på utdanning, barnehager og eldreomsorg.

- Hvis det koker.

Overfor Dagbladet.no utdyper hun:

- Det har vært mye oppmerksomhet om fire-prosenten. Men handlingsregelen sier også at vi skal bruke ressursene på den måten som er best for økonomien som helhet. Hvis det er høy arbeidsledighet og økonomien går trått, er det ansvarlig å bruke mer enn 

fire prosent av oljeformuen. Det er det vi har gjort.

I år bruker vi for eksempel 13 milliarder kroner mer enn handlingsregelen tilsier. Men hvis vi er i den situasjonen at det begynner å koke i norsk økonomi, så kan det hende at vi må bruke mindre enn fire prosent.

- Koker det i norsk økonomi nå?

- Nei. Men det er visse tegn i deler av økonomien, blant annet i boligsektoren.

- Hvordan er det å være finansminister fra SV å begynne å stramme inn i bruken av oljekroner i et land hvor det fortsatt er mange uløste oppgaver?- Det er derfor vi må snakke om hvor mye av oljepengene vi faktisk bruker i steden for å stirre oss blinde på fire-prosentregelen. I år bruker vi 65 milliarder kroner oljekroner. Hver 12. krone i budsjettet for 2006 er en oljekrone. Hittil har vi brukt opp halvparten av all den oljeformuen vi har pumpet opp. Det vil trolig være nytt for mange.

110 milliarder i 2010

På grunn av den høye oljeprisen øker oljeformuen sterkere enn tidligere antatt. Dersom dagens oljepris på rundt 420 kroner pr. fat holder seg, vil en mekanisk bruk av fire-prosentregelen gi Halvorsen 44 milliarder kroner mer å rutte med i 2010 enn hun har i år, omtrent 110 milliarder kroner som kan pløyes direkte inn i statsbudsjettet. Men det akter hun ikke gjøre.

- Dersom aktiviteten i norsk økonomi holder seg høy framover, vil det kunne være riktig å ligge under fire-prosentbanen i noen år framover. Hvis vi bruker litt mindre nå, kan vi bruke litt mer senere, når tidene igjen blir dårlige.

Halvorsen understreker at hun fortsatt har store ambisjoner for hva hun ønsker å gjøre.

- Vi må investere i folk og kunnskap. For det er det som vil avgjøre hvordan vi klarer oss på sikt. Vi må satse på utdanning og forskning og sørge for at det er plass til flere i arbeidslivet.

PEDAGOGISK OPPGAVE: Finansminister Kristin Halvorsen får en pedagogisk oppgave med å forklare folk hvordan hun skal stramme inn bruken av oljepenger.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!