Bremser bruken av oljepenger

«Hvis det koker i norsk økonomi, kan det hende vi må bruke mindre enn fire prosent.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SANDERSTØLEN: (Dagbladet.no): Finansminister Kristin Halvorsen vil bremse bruken av oljepenger. Å følge handlingsregelen på fire prosent av avkastningen av Statens pensjonsfond vil være uansvarlig når økonomien koker, mener hun.

Mens tidligere finansminister Per-Kristian Foss i løpet av sine år brukte 90 milliarder kroner mer enn handlingsregelen tilsier, varslet Halvorsen på Samfunnsøkonomenes valutaseminar i går at hun vil bruke mindre enn det regelen gir henne lov til.Det til tross for at landet har fullt av uløste oppgaver, til tross for at SV har lovt å avskaffe fattigdommen, og til tross for at regjeringen har lovet å satse massivt på utdanning, barnehager og eldreomsorg.

- Hvis det koker.

Overfor Dagbladet.no utdyper hun:

- Det har vært mye oppmerksomhet om fire-prosenten. Men handlingsregelen sier også at vi skal bruke ressursene på den måten som er best for økonomien som helhet. Hvis det er høy arbeidsledighet og økonomien går trått, er det ansvarlig å bruke mer enn 

fire prosent av oljeformuen. Det er det vi har gjort.

I år bruker vi for eksempel 13 milliarder kroner mer enn handlingsregelen tilsier. Men hvis vi er i den situasjonen at det begynner å koke i norsk økonomi, så kan det hende at vi må bruke mindre enn fire prosent.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer