DOMMEN OPPHEVES: Brendan Dasseys dom oppheves. Foto: AP Photo/Dan Powers, Pool
DOMMEN OPPHEVES: Brendan Dasseys dom oppheves. Foto: AP Photo/Dan Powers, PoolVis mer

Brendan Dasseys dom oppheves. - Avhørene av ham er en klassisk oppskrift på noe som kan gi en uriktig domfellelse

Kjent fra «Making a murderer».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dommen mot Brendan Dassey, kjent fra TV-serien «Making a murderer», oppheves av en føderal domstol, det melder WISN.

Opphevelsen innebærer at han skal løslates fra fengsel innen 90 dager, dersom ikke staten anker avgjørelsen. I dag soner han dom i Columbia Correctional Institution.

Teresa Halbach
Da den unge fotografen Teresa Halbach forsvant ble Dassey og hans onkel Steven Avery beskyldt for drapet. Dassey ble i 2007 dømt til livstid i fengsel for drap, seksuelle overgrep og likskjending av Halbach i Manitowoc County, skriver NTB.

Retten skriver i den nye avgjørelsen at Dasseys tilståelse i saken ikke var frivillig og basert på falske løfte fra politifolkene som foretok avhørene. Denne tilståelsen var svært viktig for påtalemyndighetens argumentasjon i rettssaken, og videre viktig bevis for domfellelsen.

Retten skriver også at tilståelsen grunnet i Dasseys alder og intellektuelle evner. Retten påpeker videre at Dasseys forsvarer, Len Kachinsky, ikke gjorde en egnet jobb for å forsvare Dassey.

TV-serien «Making a murderer» som skildrer rettsprosessen også mot Dassey, avdekket forhold i det amerikanske rettsvesenet som førte til debatt verden rundt.

I et avhør i 2005 endte Dassey opp med å innrømme drapet, men etterpå sa han at han bare gjettet seg fram. Avhørteknikkene har møtt kraftig kritikk, spesielt etter TV-serien, og nå også av domstolen.

Her kan du se avhørene av Dassey.

Dassey i retten i 2007. Foto: NTB Scanpix
Dassey i retten i 2007. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Steven Avery

TV-serien handler mest om Wisconsin-mannen Steven Avery, som er onkelen til Dassey, og rettsprosessene mot ham.

Avery ble uskyldig dømt for voldtekt, og sonet 18 år i fengsel. Etter løslatelsen saksøkte han delstaten for 36 millioner dollar. Men rett før søksmålet kom opp, ble han pågrepet og siktet for drap på fotografen Teresa Halbach.

Dokumentaren viser hvordan Avery, og senere nevøen hans Dassey, blir huket inn til avhør. Avery har nektet for drapet hele veien, og fortsetter den dag i dag med å anke dommen mot ham.

Politiavhør

Det er store problemer med innrømmelsen og avhørene av Dassey, sier flere norske eksperter.

MAKING A MURDERER: TV-serien skapte stor debatt rundt rettssystemet i USA. REUTERS/Netflix/Handout via Reuters / NTB Scanpix
MAKING A MURDERER: TV-serien skapte stor debatt rundt rettssystemet i USA. REUTERS/Netflix/Handout via Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Avhørene av ham er en klassisk oppskrift på noe som kan gi en uriktig domfellelse, har Asbjørn Rachlew sagt til Dagbladet. Han er en av Norges fremste avhørseksperter.

I «Making a murderer» spilles det av en telefonsamtale mellom Dassey og hans mor, hvor han forteller henne at han ikke var med på å drepe Halbach. Han sier at han til slutt begynte å gjette seg fram til hva etterforskerne ønsket å gjøre. Så la han til: «Det er sånn jeg gjør med leksene også».

AVHØRSITUSJONEN: I et avhør i 2005 endte Brendan Dassey opp med å innrømme et drap. Etterpå sa han at han bare gjettet seg fram.
AVHØRSITUSJONEN: I et avhør i 2005 endte Brendan Dassey opp med å innrømme et drap. Etterpå sa han at han bare gjettet seg fram. Vis mer

Dassey har lese- og skrivevansker, og Averys advokater har argumentert for med at han ikke skjønte konsekvensene av det han sa eller at han faktisk innrømmet et drap. På slutten av avhøret hvor han innrømmet drapet spurte han etterforskerne om han kunne gå snart, fordi han hadde en innlevering på skolen han måtte rekke.

Forskjellen fra Norge

Jusprofessor Ulf Stridbeck mener det amerikanske systemet provoserer fram falske tilståelser.

- Amerikansk politi har ikke et objektivitetskrav, slik vi har for eksempel i Norge. De kan lyve i avhørssituasjonen, manipulere mistenkte, kjøre good cop-bad cop-opplegg og spille på følelser. Og muligheten for påtalemyndigheten til å inngå avtaler om straffutmålingen, gjør at det for mange mistenkte blir bedre å tilstå noe og få en avtale om 10-15 års fengsel, enn å stå på sitt, bli dømt av en jury og risikere dødsstraff, selv om de er uskyldige, har Stridbeck sagt til Dagbladet.

Brendan Dasseys første forsvarer, som har fått mye kritikk etter at dokumentarserien begynte å strømme ut til folk, oppfordret den unge gutten kraftig til å inngå en slik avtale, og ba ham skrive en innrømmelse i samarbeid med en etterforsker. Dassey forsøkte først to ganger å redegjøre for hva han gjorde dagen Halbach ble drept. Redegjørelsene inneholdt ikke noe om drapet, og etterforskeren ba ham skrive det ut og understreket at han forsøkte å hjelpe ham.

Falske tilståelser

Stridbeck skiller mellom to hovedtyper falske tilståelser: De framtvungne og de frivillige.

- De framtvugne kan ha med press under avhørssituasjonen å gjøre. Mistenkte blir til slutt utslitt, og kan innrømme nærmest hva som helst. Det er noen som tilstår for å komme ut av en ubehagelig situasjon i avhør. De har en naiv tro på rettssystemet og håper at advokaten «fikser det seinere», sa Stridbeck.

I avhørene blir Dassey også presentert for en rekke bevis, blant annet at Halbach ble skutt, noe som ikke var kjent for andre enn etterforskerne. «Kan du ikke bare si at dere skjøt henne», sier en av etterforskerne. Dette er ikke uvanlig, sier Stridbeck, som er professor ved Universitetet i Oslo.

- I USA er det gjort studier hvor etterforskere selv har sett sine egne avhør i etterkant, og oppdaget at de ubevisst har lekket noe informasjon som mistenkte har tatt til seg, som de senere har brukt i sin tilståelse, sa Stridbeck.

Dokumentar-serien har for øvrig fått kritikk for å utelate enkelte faktaopplysninger, og for å ha en slagside mot politi og påtalemyndighet. Dokumentarfilmskaperne har besvart deler av kritikken i flere intervjuer.

Netflix og serieskaperne Laura Ricciardi og Moira Demos, som jobbet til sammen ti år med første sesong, har varslet at det kommer en sesong 2, skriver NTB.

Les rettsavgjørelsen hvor Dassey løslates her: