Brende: - Ambisjonene i Afghanistan var for høye

- Lett å glemme 11. september 2001. 

- SATSET FOR HØYT:  Utenriksminister Børge Brende har startet redegjørelsen  for Stortinget om situasjonen i Afghanistan og Norges engasjement. Foto: Terje Bendiksby, NTB Scanpix.
- SATSET FOR HØYT:  Utenriksminister Børge Brende har startet redegjørelsen  for Stortinget om situasjonen i Afghanistan og Norges engasjement. Foto: Terje Bendiksby, NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ambisjonene var for høye da Norge gikk inn i Afghanistan, sier utenriksminister Børge Brende (H). Men han mener det var riktig å gå inn selv om viktige mål aldri ble nådd.

- Norge og våre allierte gikk inn i Afghanistan med høye ambisjoner. Noen har vært for høye, flere er justert i løpet av engasjementet, sa Brende da han redegjorde for Norges over 15 år lange, pågående engasjement i Afghanistan tirsdag.

Et regjeringsoppnevnt utvalg slår fast at Norge bare delvis nådde målet om å forhindre at Afghanistan ble et arnested for internasjonal terror og ikke lykkes i å bygge en stabil og demokratisk afghansk stat.

11. september

Brende deler denne oppfatningen, men legger vekt på alliansen med USA som avgjørende.

- Det er lett å glemme hvilke sjokkbølger angrepet på USA den 11. september 2001 sendte gjennom verden. Norge hadde både en formell forpliktelse i henhold til Nato-pakten og en moralsk forpliktelse til å stå ved USAs side etter terrorangrepene på USA i 2001, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer