Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brende: - Ambisjonene i Afghanistan var for høye

- Lett å glemme 11. september 2001. 

- SATSET FOR HØYT:  Utenriksminister Børge Brende har startet redegjørelsen  for Stortinget om situasjonen i Afghanistan og Norges engasjement. Foto: Terje Bendiksby, NTB Scanpix.
- SATSET FOR HØYT:  Utenriksminister Børge Brende har startet redegjørelsen  for Stortinget om situasjonen i Afghanistan og Norges engasjement. Foto: Terje Bendiksby, NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ambisjonene var for høye da Norge gikk inn i Afghanistan, sier utenriksminister Børge Brende (H). Men han mener det var riktig å gå inn selv om viktige mål aldri ble nådd.

- Norge og våre allierte gikk inn i Afghanistan med høye ambisjoner. Noen har vært for høye, flere er justert i løpet av engasjementet, sa Brende da han redegjorde for Norges over 15 år lange, pågående engasjement i Afghanistan tirsdag.

Et regjeringsoppnevnt utvalg slår fast at Norge bare delvis nådde målet om å forhindre at Afghanistan ble et arnested for internasjonal terror og ikke lykkes i å bygge en stabil og demokratisk afghansk stat.

11. september

Brende deler denne oppfatningen, men legger vekt på alliansen med USA som avgjørende.

- Det er lett å glemme hvilke sjokkbølger angrepet på USA den 11. september 2001 sendte gjennom verden. Norge hadde både en formell forpliktelse i henhold til Nato-pakten og en moralsk forpliktelse til å stå ved USAs side etter terrorangrepene på USA i 2001, sier han.

Utvalget slår også fast at Norge i stor grad oppnådde målet om å være en god alliert.

(NTB).

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media