Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brende: - Fra norsk side har vi forståelse for at det ble reagert

Angrepet må sees i lys av den forferdelige situasjonen i Syria, mener utenriksministeren.

UTENRIKSMINISTER: Børge Brende. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
UTENRIKSMINISTER: Børge Brende. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BEIJING (Dagbladet): Norges utenriksminister Børge Brende kommenterer angrepene mot den syriske flybasen al-Shayrat i natt:

- Angrepet må sees i lys av den forferdelige situasjonen i Syria. Det grusomme gassangrepet tidligere i uken viste med all tydelighet Syria-krigens brutalitet, sier Brende.

Han fortsetter:

- Situasjonen er komplisert. Men fra norsk side har vi forståelse for at det ble reagert etter det grusomme angrepet tidligere i uka. Angrepet synes å være begrenset og konsentrert til militære mål.

Han mener a angrepet sender et kraftig signal til Assad.

- Det syriske regimet må stanse angrep på uskyldige sivile.

Brende viser videre til at Assad-regimet har en historie med flere angrep mot egen befolkning, som også inkluderer tidligere bruk av kjemiske våpen.

- Det anslås at mer enn 400 000 mennesker har blitt drept i løpet av de seks årene konflikten har vart. Norge har gjentatte ganger kraftig fordømt angrep på sivilbefolkningen og bruk av kjemivåpen, sier Brende.

- Det er beklagelig at Sikkerhetsrådet så langt ikke har kommet til enighet om felles reaksjon på gassangrepet. Sikkerhetsrådet må nå ta sitt ansvar for å løse konflikten. Veien til fred og en varig politisk løsning kan bare gå gjennom forhandlinger, sier utenriksministeren, som bekrefter at Norge ble varslet på militære kanaler kort tid før angrepet fant sted.

STØTTER TRUMP: Utenriksminister Børge Brende (H) sier det amerikanske rakettangrepet mot en syrisk militærbase er forståelig, i lys av den forferdelige situasjonen i Syria. Video: NTB Scanpix Vis mer