Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brende: - Russland sier nei til asylreturer over Storskog

Av sikkerhetsmessige årsaker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Russland har satt ned foten og informert utenriksminister Børge Brende (H) om at de ikke godtar retur av asylsøkere over Storskog i Finnmark, melder NRK.

Ifølge utenriksministeren har russerne begrunnet avgjørelsen med sikkerhetsmessige årsaker.

- Russland ønsker samtaler med Norge om koordinering av returen. Dette er noe vi har forståelse for. Vi vil innlede disse samtalene til uka. Inntil videre vil returer over Storskog opphøre, sier Brende til NRK.

Ser på muligheten for flyretur Inntil videre vil det ikke gjennomføres utsendelser over Storskog. Russiske grensemyndigheter ønsker «ytterligere koordinering av returer», heter det i en pressemelding Utenriksdepartementet sendte rett etter kl. 19.
 
- Dette er en situasjon vi må ta på alvor. Den løpende dialogen vi har hatt med Russland over lengre tid har ledet frem til en felles forståelse mellom våre lands myndigheter om håndteringen av situasjonen på Storskog. Denne forståelsen har bidratt til at den store og uakseptable tilstrømningen vi opplevde over Storskog i fjor høst, har avtatt, sier Brende i meldingen.
 
UD opplyser at norske myndigheter vil gjenoppta dialogen med russiske myndigheter gjennom ambassaden i Moskva til uka.

- Vi har bedt om et nytt ekspertmøte med russiske myndigheter for å ta opp ulike spørsmål rundt retur av asylsøkere og migranter. Vi ser blant annet på muligheten for retur med fly.
 
- Norge og Russland har en tilbaketakingsavtale som begge parter respekterer. Vi legger til grunn at det russiske myndigheter tidligere har meddelt om retur av asylsøkere og migranter står ved lag. Det innebærer at de med oppholdstillatelse i Russland eller gyldig multivisum kan returneres. Det er denne gruppen personer vi har returnert over Storskog, slår Brende fast.

Vurderer å skrote kirkeasyl Politiets utlendingsenhet (PU) pågrep fredag 82 personer ved Ankomstsenter Finnmark i Kirkenes, noe som betyr at disse ikke får forlate senteret. De må sendes ut, framstilles for varetekt eller løslates innen tre døgn.

Den planlagte uttransporten fredag ble angivelig avbrutt på grunn av manglende busskapasitet. Mens Norge mener at det er forhold på russisk side som gjør at de ikke får transportert ut asylsøkere, hevder Russland at det er uenighet om hvem som skal sendes tilbake eller ikke, skrev NTB tidligere i dag.

Elleve personer er i kirkeasyl i Finnmark,  åtte i Hammerfest og tre i Kirkenes. Regjeringen har sagt at de vurderer å skrote kirkeasyl-instruksen fra 1993 og la politiet hente dem ut, noe som har skapt sterke reaksjoner fra kirken og regjeringens samarbeidspartnere.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media