Brende: - Vi støtter Obamas initiativ mot IS

- IS vil bli bekjempet med politiske, økonomiske, og militære virkemidler.

 STØTTER USA:  Børge Brende med klar tale i kampen mot IS. Arkivfoto fra et besøk på Gaza: Heiko Junge / NTB scanpix
STØTTER USA: Børge Brende med klar tale i kampen mot IS. Arkivfoto fra et besøk på Gaza: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den norske regjeringen stiller seg bak president Barack Obamas strategi for å nedkjempe IS, sier utenriksminister Børge Brende (H).

 - Dette var en viktig tale fra president Obama, hvor han la fram en bred strategi for kampen mot IS, og hvor han la vekt på at partnere i regionen og Golfen må ta en lederrolle, sier Brende i en kommentar til NTB.

Brende fastslår at Den islamske staten (IS), også kjent som ISIL, er den største trusselen ikke bare for Irak og Syria, men også for landene i regionen og internasjonalt.

- Som vi erfarte i sommer, får den også følger for Norge. Vi støtter president Obamas initiativ for å samle det internasjonale samfunn for å bekjempe IS på ulike måter. IS´ usedvanlige brutalitet gjør klar handling nødvendig, sier Brende.

- IS har ikke oppstått over natten, men har vokst fram i ly av politisk ustabilitet i Irak og borgerkrigen i Syria. IS har effektivt utnyttet de mulighetene som har oppstått etter langvarig konflikt i begge land, fastslår Brende.

Ingen enkle løsninger Utenriksministeren er soleklar på at enkle løsninger nærmest er ikke-eksisterende. Han peker på at fortsatt humanitær innsats er avgjørende for å bistå sivilbefolkningen som rammes hardt av IS' herjinger. Norge har så langt i år bidratt med 175 millioner kroner i humanitær bistand til Irak og 750 millioner til Syria.

Samtidig er Brende klar på at bistandspenger ikke er nok, og at en politisk løsning både i Irak og i Syria er avgjørende for å lykkes i kampen mot IS.

- Som president Obama la vekt på, må det arbeides bredt og langs flere spor. IS vil bli bekjempet med politiske, økonomiske, og militære virkemidler. Det vil ta tid, sier han.

Maktdeling Brende mener en deling av makt mellom religiøse og etniske grupper vil være avgjørende for å slå tilbake trusselen fra IS, og viser blant annet til at statsminister Haider al-Abadi i Iraks nye regjering har med seg både sunnimuslimske, kurdiske og sjiamuslimske visestatsministre.

- Irak og landene i regionen må ta eierskap og lede an for å beskytte sine samfunn. Sunnimuslimer og golfstatene må ta en lederrolle mot IS. Når moderate sunnier bidrar, kan kampen mot IS lykkes.

Brende er også glad for Obamas ulike initiativ om fremmedkrigere overfor FNs sikkerhetsråd - ikke minst forslaget om et såkalt høynivåmøte. Han understreker at dette er et område som krever styrket internasjonalt samarbeid, og han gjentar anslaget fra PST om at minst 50 personer med tilknytning til Norge har reist til Syria.

(NTB)