Brende åpner for å hjelpe Anastasia og familien

Utenriksminister Børge Brende sier den norske hjelpen til Ukraina er ment akkurat for mennesker som Anastasia og familien, som er husløse etter et granatangrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KIEV (Dagbladet): Det var 1. juli granaten traff huset til familien Lukovskij i byen Slavjansk. Som mange andre i Øst-Ukraina er de husløse. Børge Brende sier at de oppdaterte tallene viser at det er 230 000 interne flyktninger i Ukraina. Tallene for hvor mange som er i Russland er usikre, men russiske myndigheter har tidligere operert med et tall på mer enn 700 000.

-Forferdelig - Dette er jo forferdelig, og det er klart det gjør inntrykk, sier Brende, og ser på bildene av familien Lukovskij i restene av sitt hjem.

- Det er jo nettopp mennesker som dette vi vil hjelpe. Men den ukrainske regjeringen sier at den først og fremst trenger penger til medisiner, og til behandling av sårede soldater. Men viktigst av alt er det å få stanset krigshandlingene, for å stanse ødeleggelsene, sier Brende.

Børge Brende sier at Norge har bevilget mer enn 150 millioner kroner til gjenoppbygging av Ukraina. Han var i dag i den ukrainske hovedstaden for å gi politisk støtte til den ukrainske regjeringen i denne krisetida for det unge landet.

Statsråden hadde lengre samtaler med sin ukrainske kollega Pavlo Klimkin på denne dramatiske dagen da forholdene på bakken forverret seg dramatisk for Ukraina, mens de pro-russiske opprørerne hadde militær framgang både i Lugansk, der de igjen tok montroll over fyplassen, og i sør ved Azov-havet. Opprørerne er ifølge ukrainske myndigheter støttet av flere tusen russiske soldater.

Tror fortsatt på sanksjoner Brende sier han har tro på at de vestlige sanksjoner over tid vil presse Russlands president Vladimir Putin til å stanse det han mener er den russiske aggresjonen i Øst-Ukraina.

Om den humanitære hjelpen, som Brende sier er helt nødvendig, og om situasjonen til Anastasia og hennes familie og generelt til folk i deres situasjon, sier han:

- Vi har en lang tradisjon for at humanitær hjelp skal dekke det akutte, men det skal også dekke tidlig gjenoppbygging, men det er jo litt tidlig å gjenoppbygge når kampene fremdeles pågår. Vi må nå sikre medisiner og legebehandling til dem som trenger det. Så må det være en storstilt gjenoppbygging som må skje når man får på plass en politisk avtale, sier utenriksminister Børge Brende.

UTBOMBET: Gravide Anastasia Lukovskaja, Aleksej Lukivskij og Zhenia (5) brukte alle sparepengene sine på å kjøpe seg en leilighet i den ukrainske byen Slavjansk. Under de harde kampene i mellom pro-russsisk styrker og ukrainske militære ble bygården bombet sønder og sammen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
UTBOMBET: Gravide Anastasia Lukovskaja, Aleksej Lukivskij og Zhenia (5) brukte alle sparepengene sine på å kjøpe seg en leilighet i den ukrainske byen Slavjansk. Under de harde kampene i mellom pro-russsisk styrker og ukrainske militære ble bygården bombet sønder og sammen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer