Nasjonal front-leder: Marine Le Pen ledet på valgmålinger søndag kveld, men hun ble forbigått av Emmanuel Macron. Foto: Christian Hartmann     / Reuters
Nasjonal front-leder: Marine Le Pen ledet på valgmålinger søndag kveld, men hun ble forbigått av Emmanuel Macron. Foto: Christian Hartmann / ReutersVis mer

Valget i Frankrike:

Brende bekymret: Le Pens politikk bryter med viktige europeiske verdier

Norges utenriksminister Børge Brende er bekymret for at politikere flere steder i Europa vinner fram med det han mener er overforenklede svar på komplekse problemer.

Utenriksminister Børge Brende (H) understreker at Norge trenger et Frankrike som er en innflytelsesrik og sterk partner i det europeiske samarbeidet.

I sin kommentar til NTB om første runde av presidentvalget i Frankrike tar Brende utgangspunkt i at det blir sentrumskandidaten Emmanuel Macron mot ytre høyres Marine Le Pen i neste valgomgang.

Utenriksminister Børge Brende (H) under klimaforhandlingene i Paris i 2015. Foto: Are Føli / NTB scanpix
Utenriksminister Børge Brende (H) under klimaforhandlingene i Paris i 2015. Foto: Are Føli / NTB scanpix

Vis mer

- For Norge er det viktig at Frankrike fortsatt vil være en innflytelsesrik og sterk partner i det videre europeiske samarbeidet, og i sikkerhetspolitikken. Det programmet Le Pen er gått til valg på bryter med viktige europeiske liberale verdier og innebærer betydelig usikkerhet om veien videre og for Frankrikes rolle i Europa, sier Brende.

Han understreker at et sterkt og samlet Europa er viktig for felles løsninger i utenriks- og sikkerhetspolitikken.

- Macron og Le Pen gir helt ulike svar på disse utfordringene. Frankrike står overfor to tydelige alternativer. Det er nå opp til franske velgere å avgjøre, sier Brende.

Han er generelt bekymret for at politikere flere steder i Europa vinner fram med det Brende mener er overforenklede svar på komplekse problemer.

Uansett utfall av valgets neste omgang, understreker Brende at Norge vil bestrebe seg på å ha et godt samarbeid med Frankrike, som er Norges femte største handelspartner.

PRESIDENTKANDIDAT: Den populistiske og nasjonalistiske Marine Le Pen (48) skal kjempe mot Emmanuel Macron om å bli Frankrikes neste president. Lederen for det franske politiske partiet Front national. Men hvem er egentlig Marine Le pen? Video: CNN Vis mer