Nasjonal front-leder: Marine Le Pen ledet på valgmålinger søndag kveld, men hun ble forbigått av Emmanuel Macron. Foto: Christian Hartmann     / Reuters
Nasjonal front-leder: Marine Le Pen ledet på valgmålinger søndag kveld, men hun ble forbigått av Emmanuel Macron. Foto: Christian Hartmann / ReutersVis mer

Valget i Frankrike:

Brende bekymret: Le Pens politikk bryter med viktige europeiske verdier

Norges utenriksminister Børge Brende er bekymret for at politikere flere steder i Europa vinner fram med det han mener er overforenklede svar på komplekse problemer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksminister Børge Brende (H) understreker at Norge trenger et Frankrike som er en innflytelsesrik og sterk partner i det europeiske samarbeidet.

I sin kommentar til NTB om første runde av presidentvalget i Frankrike tar Brende utgangspunkt i at det blir sentrumskandidaten Emmanuel Macron mot ytre høyres Marine Le Pen i neste valgomgang.

Utenriksminister Børge Brende (H) under klimaforhandlingene i Paris i 2015. Foto: Are Føli / NTB scanpix
Utenriksminister Børge Brende (H) under klimaforhandlingene i Paris i 2015. Foto: Are Føli / NTB scanpix

Vis mer

- For Norge er det viktig at Frankrike fortsatt vil være en innflytelsesrik og sterk partner i det videre europeiske samarbeidet, og i sikkerhetspolitikken. Det programmet Le Pen er gått til valg på bryter med viktige europeiske liberale verdier og innebærer betydelig usikkerhet om veien videre og for Frankrikes rolle i Europa, sier Brende.

Han understreker at et sterkt og samlet Europa er viktig for felles løsninger i utenriks- og sikkerhetspolitikken.

- Macron og Le Pen gir helt ulike svar på disse utfordringene. Frankrike står overfor to tydelige alternativer. Det er nå opp til franske velgere å avgjøre, sier Brende.

Han er generelt bekymret for at politikere flere steder i Europa vinner fram med det Brende mener er overforenklede svar på komplekse problemer.

Uansett utfall av valgets neste omgang, understreker Brende at Norge vil bestrebe seg på å ha et godt samarbeid med Frankrike, som er Norges femte største handelspartner.

PRESIDENTKANDIDAT: Den populistiske og nasjonalistiske Marine Le Pen (48) skal kjempe mot Emmanuel Macron om å bli Frankrikes neste president. Lederen for det franske politiske partiet Front national. Men hvem er egentlig Marine Le pen? Video: CNN Vis mer