Brende ber partene respektere våpenhvilen

Det er avgjørende timer for en hardt prøvet sivilbefolkning på Gazastripen, sier utenriksminister Børge Brende (H).

- FORTSETTE ARBEIDET MOT LØSNING: Utenriksminister Børge Brende understreker at partene ikke må la brudd på avtalen stoppe samtalene om en mer varig løsning på konflikten.  Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
- FORTSETTE ARBEIDET MOT LØSNING: Utenriksminister Børge Brende understreker at partene ikke må la brudd på avtalen stoppe samtalene om en mer varig løsning på konflikten. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Uttalelsen kommer etter flere brudd på våpenhvilen mellom Hams og Israel i dag.

LES OGSÅ: Våpenhvilen på Gazastripen brutt bare timer etter den startet

- Jeg oppfordrer partene på det sterkeste til å respektere våpenhvileavtalen, skriver Brende (H) i en e-post til NTB.

Han sier verden har vært vitne til uakseptable lidelser for Gazas befolkning.

- Det er viktig at den inngåtte avtalen overholdes slik sårede kan hjelpes og døde kan begraves, og slik at man kan starte arbeidet med å utbedre de omfattende skadene, sier Brende.

Israel og Hamas innledet fredag morgen en 72 timer lang humanitær våpenhvile, men få timer senere var avtalen brutt, og flere var drept.

Utenriksministeren understreker at partene ikke må la brudd på avtalen stoppe samtalene om en mer varig løsning på konflikten.

En humanitær våpenhvile er bare første skritt på veien tilbake til politiske samtaler, sier han.

- En tostatsløsning og en slutt på okkupasjonen er det som skal til for en varig løsning på konflikten.

- Det er okkupasjonsmakten som har brutt våpenhvilen. Den palestinske motstanden handlet på bakgrunn av retten til selvforsvar for å stanse massakrene av vårt folk, sier talsmann for Hamas, Fawzi Barhum.

Israel legger på sin side skylden på «terrorister» på Gazastripen.

USA fordømmer Hamas-angrep.

- Det er i så fall et ganske barbarisk brudd på våpenhvileavtalen, sier talsperson Josh Earnest i Det hvite hus til CNN om meldingene om at væpnede palestinere bortførte en israelsk soldat fredag.

Mens Israel anklager Hamas for å ha brutt avtalen om en 72 timer lang våpenhvile, retter Hamas anklagene mot Israel. Det blir meldt om minst 50 drepte palestinere, mens to israelske soldater er drept i de nye kampene.

(NTB)

FAKTA OM GAZA-KONFLIKTEN:

• 8. juli startet Israel offensiven «Operation Protective Edge» som svar på raketter fra væpnede grupper på den Hamas-styrte Gazastripen.

• Rundt 1500 palestinere er drept, mens langt over 8000 er såret, ifølge palestinsk helsepersonell. De fleste av ofrene er sivile.

• På israelsk side er tre sivile drept i palestinske rakettangrep. I tillegg er 63 soldater drept i kampene.

• Rundt 240.000 mennesker har søkt tilflukt i FN-bygninger på Gazastripen, ifølge FNs organisasjon for palestinske flyktninger, UNRWA. Det tilsvarer mer enn 10 prosent av befolkningen i det palestinske området.

• Fredag morgen startet en 72 timer lang humanitær våpenhvile, men avtalen ble brutt etter bare et par timer.

Kilder: NTB, TT, OCHA, UNRWA

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer