Brende besøkte irakere på flukt fra IS

Lovte 50 millioner.

PÅ FLUKT FRA IS: 
Irakere drevet på flukt av IS, fikk tirsdag besøk av utenriksminister Børge Brende  i  flyktningeleiren Baharka utenfor byen Arbil i Nord-Irak. 

Foto: Tiril Skarstein / Flyktninghjelpen / NTB Scanpix
PÅ FLUKT FRA IS: Irakere drevet på flukt av IS, fikk tirsdag besøk av utenriksminister Børge Brende i flyktningeleiren Baharka utenfor byen Arbil i Nord-Irak. Foto: Tiril Skarstein / Flyktninghjelpen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Irakere drevet på flukt av IS, fikk tirsdag besøk av utenriksminister Børge Brende (H) i Nord-Irak. Han lovet 50 millioner kroner i ekstra støtte for å bedre flyktningenes ekstremt vanskelige situasjon.

- De jeg møtte, var veldig traumatisert. Det merket vi ikke minst på barna, sa Brende til NTB etter besøket i flyktningleiren Baharka utenfor byen Erbil.

I leiren bor det nesten 3 000 irakere som har vært nødt til å forlate hjemmene sine. Mange av dem flyktet først fra storbyen Mosul til en annen leir i sommer, før nye kamphandlinger igjen tvang dem på flukt.

- Det er enorme behov her, og mange som trenger nødhjelp, fastslår utenriksministeren.

Han forteller at Norge nå vil gi 50 millioner kroner i humanitær hjelp til Irak, i tillegg til 125 millioner som er bevilget i løpet av de siste månedene.

Ny regjering I Nord-Irak møtte Brende både den irakisk-kurdiske presidenten MassoudBarzani og de viktigste medlemmene av selvstyreregjeringen i den kurdiske delen av Nord-Irak.

Ifølge Brende er de kurdiske politikerne svært opptatt av en politiske prosessen i Iraks hovedstad Bagdad. Her er det håp om at den påtroppende statsministeren Haider al-Abadi vil klare å danne en regjering som blir akseptert av alle de ulike folkegruppene i landet.

- De støtter forsøket på å danne en inkluderende regjering, men mener samtidig at de har brent seg på fingrene tidligere, sier Brende, som besøkte Bagdad dagen før han kom til Nord-Irak.

Lederne for den kurdiske regionen har lenge følt seg nedprioritert av regjeringen i Bagdad. Ett problem er at de har mottatt en mindre del av Iraks oljeinntekter enn de tidligere er blitt lovet.

Har ikke bedt om våpen De kurdiske myndighetene i Nord-Irak har gjentatte ganger bedt om militær støtte i kampen mot opprørsgruppen IS. Men noen forespørsel om våpen eller hjelp til våpentransport er ikke blitt rettet til Norge, ifølge Brende.

Norge forsøker å få på plass et Hercules-fly som skal bidra til å frakte nødhjelp inn i Irak. Flyet er fortsatt ikke kommet til Irak, men Brende tror dette spørsmålet vil bli avklart i nær framtid.

- Situasjonen er så eksepsjonell at vi skal bruke militære kapasiteter til å frakte inn humanitær hjelp. Det har ikke skjedd mange ganger, sier Brende

- Flyktet i redsel I flyktningleiren Baharka jobber den norske organisasjonen Flyktninghjelpen med å bedre vanntilførsel og sanitære forhold.

- Mange av dem som bor der, har flyktet i ren redsel. Å spre frykt er et militært virkemiddel som IS bruker, sier Brende.

Han peker på at opprørerne har lagt ut videoopptak av halshogde mennesker på sosiale medier. Voldshandlingene bidrar til å spre skrekk i befolkningen hvor opprørerne rykker fram.

I løpet av de to siste månedene er så mange som 850.000 mennesker drevet på flukt av IS, ifølge lokale myndigheter. Til sammen befinner det seg over 1,2 millioner flyktninger i den kurdiske delen av Nord-Irak.

(NTB)

PÅ FLUKT: Yazidier i en irakisk flyktningeleir. Foto: REUTERS/Youssef Boudlal/ NTB Scanpix
PÅ FLUKT: Yazidier i en irakisk flyktningeleir. Foto: REUTERS/Youssef Boudlal/ NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer