Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brende: Europa er skjørere enn vi trodde

Tegnet dystert bilde i sin utenrikspolitiske redegjørelse.

DYSTERT BILDE:  Utenriksminister Børge Brende la frem sin utenrikspolitiske redegjørelse på Stortinget i dag. 
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
DYSTERT BILDE: Utenriksminister Børge Brende la frem sin utenrikspolitiske redegjørelse på Stortinget i dag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi opplever en økt sårbarhet, en følelse av at den orden vi har bygget i Europa og globalt de siste tiårene, er skjørere enn vi trodde, sa Brende i sin utenrikspolitiske redegjørelse til Stortinget tirsdag.

Han pekte på kriger og konflikter i Europas nærområder og sårbare stater i Nord-Afrika, Midtøsten og Afghanistan, med problemer som radikalisering, voldelige ekstremisme, svak statlig styring og høy arbeidsledighet.

Samarbeid på prøve - Europeisk samarbeid settes på prøve av migrasjon, økonomiske kriser, terrorfare og av at internasjonale spilleregler settes under press, påpekte han.

- 2014 og 2015 var krevende år i norsk utenrikspolitikk. Men vi må stålsette oss for at 2016 kan bli enda vanskeligere, sa Brende.

Utenriksministeren viste til at det som skjer i Europa politisk, økonomisk og på andre områder, får direkte konsekvenser for Norge.

- Et svakt og splittet EU vil svekke Europas sikkerhet. Det er i vår interesse at EU står mest mulig samlet, og at Europa tar større ansvar for egen sikkerhet, sa han.

Brende mener den kritiske fasen i migrasjonskrisen kan ligge foran oss, dersom tilstrømmingen via Tyrkia og Libya ikke avtar.

Han pekte på at Europa er avhengig av et godt samarbeid med Tyrkia og må støtte landet, men samtidig må det formidles klare politiske forventninger til Ankara.

Brende viste til at ikke bare krig er årsaken til migrasjonskrisen, men også befolkningsvekt og økende ungdomskull i land som opplever både fattigdom og konflikt.

- Vi må styrke utvikling og vekst i opprinnelsesland, tiltak mot organisert kriminalitet og menneskehandel, og tiltak mot ulovlig og irregulær migrasjon, sier Brende.

Uforutsigbar nabo Et mer selvhevdende og uforutsigbart Russland er også en utfordring for Norge. Brende slo fast at nordområdene forblir fredelig og stabilt, og at samarbeidet med nabolandet er godt på flere områder. Dette la grunnlag for å en løsning på flyktningstrømmen over Storskog, påpeker han.

Men han kom samtidig med en advarsel om ikke å ta stabiliteten for gitt.

- Russisk styrkeoppbygging og intensivering av øvelser i nord fordrer årvåkenhet. Den militærstrategiske balansen i nord forskyver seg i Russlands favør, fortsatte Brende.

Han poengterte at dette må møtes med en fast og forutsigbar linje fra norsk side.

- Det er også grunnen til at regjeringen arbeider for å trekke NATOs oppmerksomhet mot nord, sa han og opplyste at regjeringen arbeider for å styrke NATOs maritime strategi, med stor vekt på de nordlige havområdene.

(©NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram