Brende: Europa er skjørere enn vi trodde

Tegnet dystert bilde i sin utenrikspolitiske redegjørelse.

DYSTERT BILDE:  Utenriksminister Børge Brende la frem sin utenrikspolitiske redegjørelse på Stortinget i dag. 
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
DYSTERT BILDE: Utenriksminister Børge Brende la frem sin utenrikspolitiske redegjørelse på Stortinget i dag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Vi opplever en økt sårbarhet, en følelse av at den orden vi har bygget i Europa og globalt de siste tiårene, er skjørere enn vi trodde, sa Brende i sin utenrikspolitiske redegjørelse til Stortinget tirsdag.

Han pekte på kriger og konflikter i Europas nærområder og sårbare stater i Nord-Afrika, Midtøsten og Afghanistan, med problemer som radikalisering, voldelige ekstremisme, svak statlig styring og høy arbeidsledighet.

Samarbeid på prøve - Europeisk samarbeid settes på prøve av migrasjon, økonomiske kriser, terrorfare og av at internasjonale spilleregler settes under press, påpekte han.

- 2014 og 2015 var krevende år i norsk utenrikspolitikk. Men vi må stålsette oss for at 2016 kan bli enda vanskeligere, sa Brende.

Utenriksministeren viste til at det som skjer i Europa politisk, økonomisk og på andre områder, får direkte konsekvenser for Norge.

- Et svakt og splittet EU vil svekke Europas sikkerhet. Det er i vår interesse at EU står mest mulig samlet, og at Europa tar større ansvar for egen sikkerhet, sa han.

Brende mener den kritiske fasen i migrasjonskrisen kan ligge foran oss, dersom tilstrømmingen via Tyrkia og Libya ikke avtar.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer