Trine Skei Grande (V) og  Bård Vegar Solhjell (SV) nektes visum

Brende har protestert mot visumnekt siden november: - Urimelig og ufattelig

Utenriksdepartementet sier visumnekten begrunnes med  sanksjonene mot Russland. Nå kaller Børge Brende (H) den russiske ambassadøren inn på teppet i ettermiddag. 

FIKK IKKE VISUM: Trine Skei Grande (V) skal være en av to i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget som ikke har fått visum til Russland. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FIKK IKKE VISUM: Trine Skei Grande (V) skal være en av to i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget som ikke har fått visum til Russland. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget hadde egentlig planlagt en komitereise til Russland-hovedstaden Moskva 2. og 3. februar, men turen er nå avlyst.

Forklaringen er at Venstres Trine Skei Grande og SV-politiker Bård Vegar Solhjell ikke har fått visum til Russland.

- Veldig leit

Begrunnelsen fra russiske myndigheter er ifølge UD at Norge har gjennomført EUs restriktive tiltak mot Russland og gjort tiltakene gyldige også for Svalbard.

De restriktive tiltakene er fra norsk side begrunnet i de russiske folkerettsbruddene i Ukraina.

Utenriksminister Børge Brende (H) ble gjort kjent med avgjørelsen fra Russland i slutten av november, og protesterte allerede da mot avgjørelsen.

- De siste ukene har vi hatt en prosess med Russland som vi hadde håpet skulle ende med at de skulle få visum, men dessverre fikk vi mandag ettermiddag beskjed om at de ikke fikk det, sier Brende.

Brende synes det er svært beklagelig.

- Vi mener det er både urimelig og usaklig at disse norske parlamentarikerne ikke får visum. Derfor har vi protestert, og det er også bestemt at den russiske ambassadøren kalles inn til Utenriksdepartementet i ettermiddag hvor vi vil gjenta denne protesten, sier han.

Reagerer

I mellomtiden er utenrikskomiteens reise utsatt på ubestemt tid. Leder Anniken Huitfelt (Ap) er ikke fornøyd.

- For oss er det uakseptabelt at enkelte medlemmer av Stortinget ikke er velkommen på et slikt besøk. Når to medlemmer av komiteen ikke får visum, er det naturlig for oss å fortsette dialogen og utsette dette besøket, sier Huitfelt.

Venstre-leder Trine Skei Grande har vært i Russland flere ganger før, og sier hun ikke skjønner hvorfor hun ikke er velkommen denne gangen.

- Jeg synes avslaget er veldig leit. Det er rart at man som parlamentariker blir nektet visum for å besøke et naboland, sier Skei Grande til Dagbladet.

Dialog

Hun mener det er beklagelig at utenriks- og forsvarskomiteens besøk må utsettes på grunn av visumnekten.

- Vi ble tross alt invitert av lederen av utenrikskomiteen i Føderasjonsrådet i den russiske nasjonalforsamlingen, og det er synd at vi må utsette møtet med russiske styresmakter nå i en tid hvor vi bør ha en enda tettere dialog med Russland både når det gjelder sikkerhetsspørsmål og menneskerettigheter, sier Grande.

- Jeg stiller meg uforstående til visumnekten, men kan forsikre om at Stortinget og utenriks- og forsvarskomiteen i fremtiden også kommer til å være opptatt av å snakke om sikkerhetspolitikk og stille spørsmål ved menneskerettighetssituasjonen enten det gjelder Russland, USA, Tyrkia, Kina eller Norge for den del, sier Venstre-lederen.

SVs Bård Vegar Solhjell skjønner like lite som Skei Grande hvorfor akkurat han nektes visum.

- Vi registrerer at det har skjedd. Jeg er glad for at hele utenrikskomitéen har reagert som et fellesskap og at vi utsetter turen. Jeg håper at ikke dette betyr en svekkelse av den forbedringen i dialogen mellom Norge og Russland vi har sett de siste månedene, sier Solhjell.

Dagbladet har vært i kontakt med den russiske ambassaden i Oslo. De ønsker ikke å kommentere saken.