Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brende kaller Trumps flyktningpolitikk «sterkt beklagelig»

Utenriksminister Børge Brende (H) kaller det «sterkt beklagelig» at president Donald Trump har stanset USAs program for bosetting av flyktninger.

UENIG MED USA: Børge Brende. Foto: NTB Scanpix
UENIG MED USA: Børge Brende. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er sterkt beklagelig at president Trump nå midlertidig stanser USAs program for bosetting. Vi forutsetter at USA fortsatt vil delta i den felles internasjonale innsatsen for gjenbosetting av flyktninger i tiden som kommer, sier utenriksministeren i en uttalelse til NTB.

Han føyer seg inn i en voksende gruppe sentrale politikere fra forskjellige land som kritiserer den nye presidentens innreiseforbud for flyktninger.

- Norge er helt klar på at flyktninger må behandles likt uavhengig av religion, nasjonalitet og hudfarge. Jeg er bekymret for de siste dagers beslutninger og signaler fra Trump-administrasjonen. Vi har en plikt og et ansvar for å beskytte mennesker på flukt, sier Brende.

Trump har besluttet å nekte adgang til USA for en periode på 120 dager.

Forbudet for syriske flyktninger gjelder på ubestemt tid.

I tillegg er det innført et midlertidig, generelt innreiseforbud for personer fra sju hovedsakelig muslimske land: Irak, Syria, Iran, Sudan, Libya, Somalia og Jemen.

May og Trudeau uenige med USA

Brende er ikke alene om å uttale seg om USAs nye retningslinjer.

En av de som har fordømt Trumps avgjørelse er Canadas statsminister Justin Trudeau. I en serie Twitter-meldinger har han lovet at Canada vil ønske alle som flykter fra «forfølgelse, terror og krig» velkommen.

I løpet av bare noen timer har Twitter-meldingen blitt delt over 300 000 ganger.

SPØKEFULL: Den amerikanske presidenten Donald Trump og Storbritannias statsminister Theresa May holdt for første gang en pressekonferanse i Washington fredag. Trump var i et spøkefullt humør og dro flere vitser, blant annet om sitt eget dårlige forhold til mediene. Video: CNN. Vis mer

Storbritannias statsminister Theresa May ble i natt tvunget til å kritisere Donald Trumps avgjørelse.

Rett etter midnatt la May ut en melding hvor hun understreket at «hun ikke var enig» i Trumps avgjørelse.

Dette etter at hun først hadde sagt at «innvandringspolitikken til USA er en sak for amerikanske myndigheter, på samme måte som vår innvandringspolitikk bør bli bestemt av vår regjering».

Fornøyd president

Donald Trump har på sin side understreket at politikken er vellykket.

- Det fungerer veldig fint. Du ser det på flyplassene, du ser det overalt, sa Trump lørdag til reportere i Washington, og la til:

- Vi kommer til å ha et veldig, veldig strengt forbud, og vi kommer til å ha ekstrem kontroll, noe vi burde hatt i dette landet i mange, mange år.

Også Tysklands mektige kansler Angela Merkel reagerer sterkt på Trumps innreiseforbud.

«Det kan ikke rettferdiggjøres å mistenke spesielle grupper eller trosretninger for å bekjempe terrorisme», sier Merkel ifølge Sky News.

(NTB/Dagbladet)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling