Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brende lover å ikke gi opp i Martine-saken

Utenriksministeren vil holde trykket oppe slik at Martine Vik Magnussens drapsmann til slutt blir stilt for retten.

DREPT I 2008: 23 år gamle Martine Vik Magnussen ble funnet drept i London i mars 2008. Farouk Abdulhak fra Jemen er siktet i saken og etterlyst av britiske myndigheter. Han dro hjem til Jemen etter drapet. Britene har tidligere bedt Jemen om utlevering, men Jemen har sagt nei. Foto: Privat
DREPT I 2008: 23 år gamle Martine Vik Magnussen ble funnet drept i London i mars 2008. Farouk Abdulhak fra Jemen er siktet i saken og etterlyst av britiske myndigheter. Han dro hjem til Jemen etter drapet. Britene har tidligere bedt Jemen om utlevering, men Jemen har sagt nei. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag ettermiddag møtte han sammen med justisminister Anders Anundsen (Frp) Martine Vik Magnussens far, Odd Petter Magnussen.

- Vi vil forsøke å hjelpe på en konstruktiv måte, men dette er ingen enkel sak. Det foreligger jo ingen utvekslingsavtale mellom Jemen og Storbritannia, og det står i Jemens grunnlov at de ikke kan utlevere sine statsborgere. Men det er utstedt en internasjonal arrestordre på den mistenkte mannen, og vi må sørge for at den er effektiv, sa Brende etter det tre kvarter lange møte i Utenriksdepartementet.

Har vært utenfor Jemen UD har opplysninger om at den mistenkte mannen, Farouk Abdulhak, har vært utenfor Jemen etter at han dro tilbake fra London i 2008. Brende sier at den internasjonale arrestordren kan gjøres mer effektiv ved at det blant annet distribuerers ferske bilder til grensestasjoner og ved at de landene han kan tenkes å besøke, blir bevisste på saken.

- Han skal vite at i det øyeblikk han setter sin fot utenfor Jemens grenser, blir han arrestert, sier Brende.

Han opplyste at han har tatt saken opp både med utenriksministeren i Jemen og med Storbritannias utenriksminister William Hague. Statsminister Erna Solberg (H) tok også opp saken da hun traff sin britiske kollega David Cameron i London i januar.

Må presse Jemen Det var første gang Odd Petter Magnussen møtte både en utenriksminister og en justisminister sammen for å orientere om saken. Magnussen var fornøyd etter møtet.

- Det var et nyttig møte. Jeg er godt fornøyd med ministrenes holdning og vilje til å bidra. Det som nå er viktig er å sette inn trykket mot Jemen. Norge har gode forutsetninger for å påvirke både på grunn av vårt internasjonale ståsted generelt, og av at vi har næringsvirksomhet i Jemen, sier Magnussen til NTB.

Om mulighetene for å få stilt Farouk Abdulhak for retten i Storbritannia, er han litt mindre optimistisk nå enn for et-to år siden.

- Jeg har fått opplysninger om at den mistenkte ønsker å gifte seg i år, og at han er i ferd med å etablere sitt eget sikkerhetsselskap. Det tyder på at det ikke er noen umiddelbar løsning i retning av retur til England, sier Magnussen.

23 år gamle Martine Vik Magnussen ble funnet drept i London i mars 2008. Farouk Abdulhak fra Jemen er siktet i saken og etterlyst av britiske myndigheter. Han dro hjem til Jemen etter drapet. Britene har tidligere bedt Jemen om utlevering, men Jemen har sagt nei. (©NTB)

(NTB)

- IKKE LETT: - Vi vil forsøke å hjelpe på en konstruktiv måte, men dette er ingen enkel sak, sier utenriksminister Børge Brende (H) etter møtet med Martine Vik Magnussens far, Odd Petter Magnussen. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
- IKKE LETT: - Vi vil forsøke å hjelpe på en konstruktiv måte, men dette er ingen enkel sak, sier utenriksminister Børge Brende (H) etter møtet med Martine Vik Magnussens far, Odd Petter Magnussen. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer
Hele Norges coronakart