Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brende nekter å svare om Saudi-støtte: - Sjeldent arrogant

Utenriksminister Børge Brende mener det vil bryte med norsk FN-politikk å offentliggjøre hva Norge stemte da Saudi-Arabia fikk plass i FNs kvinnekommisjon. - Sjeldent arrogant, mener SV-leder Audun Lysbakken. 

KVINNEUNDERTRYKKENDE LAND: I dagens spørretime på Stortinget krevde SV svar fra utenriksminister Børge Brende (H) på om Norge var med på å stemme Saudi-Arabia inn. Video: Stortinget Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Saudi-Arabia er kjent som et av de mest kvinneundertrykkende landene i verden, men ble likevel nylig valgt inn i FN-kommisjonen som jobber med likestilling.

I dagens spørretime på Stortinget krevde SV svar fra utenriksminister Børge Brende (H) på om Norge var med på å stemme landet inn.

- Det er en bisarr beslutning å velge et sånt regime inn i FN sin kvinnekommisjon. Denne gangen ble det bedt om votering og Norge var et av landene som hadde stemmerett. Jeg forventer at Utenriksministeren kan være åpen på et spørsmål veldig mange lurer på, spurte SV-leder Audun Lysbakken, før han utfordret Brende til å svare på hva Norge stemte.

Nektet å svare

Utenriksminister Børge Brende har til nå nektet å svare på spørsmålet - noe han er blitt kritisert for av flere partier, deriblant Frp.

Det gjorde han også i Stortinget onsdag.

- Denne regjeringen følger samme praksis som også Lysbakkens regjering ved at vi ikke offentliggjør hva vi stemmer i hemmelig valg, svarte Brende.

Han argumenterer med at det vil være å endre norsk FN-politikk.

Kontret

I stedet kontret han med en utfordring til Lysbakken, som var barne- likestillings- og inkluderingsminister i den rødgrønne regjeringen.

- Lysbakken var ansvarlig da Iran ble innvalgt i perioden 2011-2015. Stemte Norge mot Iran den gangen? , spurte Brende.

Han påpeker at Norge fører samme praksis som Sverige i spørsmålet om hemmelig valg.

Heller ikke Sveriges regjering har ønsket å opplyse om hvordan landet stemte i saken – og blir møtt med samme type krav som sine norske kolleger.

- Sjeldent arrogant

SV-leder Audun Lysbakken synes ikke noe om svaret fra Brende, og beskylder utenriksministeren for å bedrive tåkelegging.

- Dette var en sjeldent arrogant avvisning av et enkelt og greit spørsmål. Det jeg spurte om er det veldig mange som lurer på. Brende prøver seg på en ganske frekk tåkelegging ved å nekte å svare og så sammenlikne med noe som ikke er det samme, mener Lysbakken, og utdyper:

- For det første sier han at jeg var konstitusjonelt ansvarlig for det Norge gjorde den gangen, det er feil. Det er utenriksministeren som er ansvarlig for hva Norge stemmer. Hele premisset er feil, sier Lysbakken, som også påpeker at det ikke var noen avstemning da Iran kom med i 2011.

- Ikke det samme

- Det som skjedde i 2011 da Iran kom inn var ikke det samme som da Saudia-Arabia ble stemt inn. Da var det ingen votering der det ble stemt for og imot land, men slik at de ulike regionene nominerer sine kandidater og så glir det gjennom. Det var derimot en votering om Iran skulle få bli med i styret til UN Woman i 2010. Da ble det nok motstemmer til at Iran ikke ble stemt med, sier Lysbakken.

Selv om både Saudi-Arabia og Iran er blitt kritisert for mangelfull likestilling, er det en forskjell på måten Norge forholder seg til de to landene på, mener Lysbakken.

- Saken er at ingen var i tvil om hva Norges syn på Irans kvinnepolitikk var. Det har vi markert i mange sammenhenger. Problemet med Saudi Arabia er at Norge har et for tett forhold på mange områder, som eksport av mililtærartikler eller den tette dialogen vi har rundt alt som har med olje å gjøre. Derfor mener jeg det er av betydning at vestlige land som i mange sammenhenger har et nært samarbeid med Saudi-Arabia tør å markere motstand mot kvinnepolitikken deres.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!