Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brende: Norge støtter Ukrainas suverenitet

- Farlig med handlinger som kan misforstås.

 KIEV LØRDAG 1. MARS:  En mann går emd EU-flagget på Uavhengighetsplassen i hovedstaden. Lenger sør Ukrania, på Krim, er prorussisk markering mer synlig. FOTO: LOUISA GOULIAMAKI, AFP/NTB Scanpix.
KIEV LØRDAG 1. MARS: En mann går emd EU-flagget på Uavhengighetsplassen i hovedstaden. Lenger sør Ukrania, på Krim, er prorussisk markering mer synlig. FOTO: LOUISA GOULIAMAKI, AFP/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksminister Børge Brende (H) sier Norge støtter fullt opp om Ukrainas suverenitet og territoriale integritet.

- Utviklingen på Krim er fortsatt svært uoversiktlig og potensielt farlig. Det er viktig at alle parter avstår fra handlinger som kan misforstås eller bidrar til å eskalere situasjonen, sier Brende til NTB.

Utenriksministeren, som for tiden er på reise i Myanmar og Singapore, oppfordrer myndighetene i Kiev og Moskva til å innlede en konstruktiv dialog.

- En snarlig stabilisering og normalisering av situasjonen i Ukraina er i alles interesse. Dette gjelder også Russland, sier Brende.

Ber om hjelp fra Russland Lørdag anmodet Krim-regionens statsminister om hjelp fra Russland, og Kreml var raskt ute med å svare at de vil komme Krim til unnsetning dersom det er ønskelig.

Ukrainas midlertidige statsminister Arsenij Jatsenjuk sier Ukraina ikke vil gi etter for russiske provokasjoner, men det ukrainske militæret er likevel satt i høyeste beredskap.

- Ukrainas nye ledelse må arbeide for samlende løsninger på konflikten basert på demokrati, rettsreform og respekt for menneskerettigheter. Dette må innbefatte respekt for rettighetene til nasjonale, etniske og språklige minoriteter i pakt med forpliktelsene Ukraina har påtatt seg som medlem av blant annet Europarådet, sier Brende.

Han legger til at det også er et viktig signal at FNs sikkerhetsråd har debattert situasjonen i Ukraina og uttrykt bekymring for utviklingen på Krim.

(NTB).

 - SUVERENITET:  Utenriksminister Børge Brende (H) i Stortinget  tirsdag. Nå er han på reise i Singapore og Myanmar. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix.
- SUVERENITET: Utenriksminister Børge Brende (H) i Stortinget tirsdag. Nå er han på reise i Singapore og Myanmar. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix. Vis mer
Hele Norges coronakart