TROR IKKE SINE EGNE ØRER: Børge Brende mener Trumps uttalelser skaper uro, og at han nesten ikke tror det man hører. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
TROR IKKE SINE EGNE ØRER: Børge Brende mener Trumps uttalelser skaper uro, og at han nesten ikke tror det man hører. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpixVis mer

Brende om Trump: - Utspill som ikke hører hjemme i 21. århundre

Har valgt å gå til motmæle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksminister Børge Brende har tidligere vært forsiktig med å uttale seg om Donald Trump, men sier nå at presidentkandidaten har kommet med flere uttalelser som ikke hører hjemme i vår tid.

- Mange av uttalelsene han kommer med skaper uro, og det er jo slik at man nesten ikke tror det man hører, sier Børge Brende til NRK. Tidligere har han på spørsmål fra Dagbladet om Trump sagt at han må være «diplomatisk».

Les hva stortingspolitikerne mener om Trump.

- Vi har ingen tradisjon i Norge for å gå inn i andre lands valgprosesser, men situasjoner knyttet til noen av disse utspillene til Trump er jo såpass ekstraordinære at jeg har også valgt å ta til motmæle, sier Brende.

FÅR HØRE DET AV BRENDE: Brende reagerer blant annet på Trumps utspill om kvinner og minoriteter. Foto: NTB Scanpix
FÅR HØRE DET AV BRENDE: Brende reagerer blant annet på Trumps utspill om kvinner og minoriteter. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Brende viser blant annet til utspillet fra i sommer som han sier satte spørsmålstegn ved den kollektive solidariteten i NATO som har vært basis for hele den sikkerhetspolitiske orden som er bygget opp siden andre verdenskrig.

Presidentkandidat Donald Trump har den siste tiden blant annet kommet med utfall mot foreldrene til en amerikansk muslim som ble drept da han tjenestegjorde i den amerikanske styrken i Irak og han har anklaget Barack Obama og Hillary Clinton for å ha grunnlagt IS.

- Det er mange måneder fram til det amerikanske valget. Vi må forholde oss til hva det amerikanske folket bestemmer seg for, men det er utspill knyttet til kvinner og minoriteter som Trump har kommet med, som vi absolutt ikke trenger og som ikke hører hjemme i det 21. århundret, sier Brende videre.

(NTB)