Brende prøvde verneutstyr mot ebola

Utenriksminister Børge Brende (H) fikk tilsnakk da han ikke holdt hendene riktig mens han prøvde beskyttelsesutstyr på et treningssenter for helsepersonell i Sierra Leone.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det viser hvor nøye de er på å gjøre alt riktig, sier han.

Opplæringssenteret ligger på et idrettsanlegg i Sierra Leones hovedstad Freetown, dit den norske utenriksministeren var onsdag i byen i forbindelse med besøket i Vest-Afrika.

På senteret får lokale leger, sykepleiere og andre helsearbeidere trening i hvordan de skal håndtere ebolapasienter uten selv å bli smittet. En viktig del av treningen er å kle på og av seg draktene som skal beskytte dem mot selv å bli smittet av det fryktede viruset, på korrekt måte.

- Det store problemet den første tiden etter at epidemien brøt ut, var at leger og sykepleiere verken hadde tilstrekkelig med kunnskap eller utstyr. Det var grunnen til at så mange helsearbeidere selv ble smittet, sier Christina, som er en av instruktørene på senteret, til NTB.

- Nå får folk tilstrekkelig med opplæring, dermed blir færre smittet, sier hun.

Slurv kan bety døden Med myndig stemme viser Christina Brende og en gruppe leger og sykepleiere hvordan de skal ta på seg de hvite draktene på riktig måte. Det er en omstendelig prosess, og hvor det er svært viktig å unngå slurv. Det kan i verste fall bety døden.

Man må alltid være to, slik at man kan sjekke hverandre. Flere ganger underveis i prosessen må man vaske og desinfisere hendene.

Det er varmt og fuktig, og svetten pipler fram både på den norske utenriksministeren og på de andre kursdeltakerne.

«Ebola-hold» Da de omsider er ferdig påkledd, får Brende tilsnakk av den myndige Christina for ikke å stå med hendene foldet i det som kalles «ebola-hold», noe man gjør for å unngå å forurense hanskene.

- Dette er en veldig detaljert prosedyre, men nødvendig. Det viser hvor viktig det er å være nøye med rutinene. At det er varmt og klamt er underordnet, det viktige er å følge alle rutiner slik at man får kontroll med utbruddet og stanset epidemien, sier Brende til NTB.

PRØVDE EBOLA-UTSTYR:Utenriksminister Børge Brende (H) fikk prlve beskyttelsesantrekk mot ebola under onsdagens besøk på et treningssenter for helsearbeidere i Freetown i Sierra Leone. Foto: Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
PRØVDE EBOLA-UTSTYR:Utenriksminister Børge Brende (H) fikk prlve beskyttelsesantrekk mot ebola under onsdagens besøk på et treningssenter for helsearbeidere i Freetown i Sierra Leone. Foto: Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Ute på ebolaklinikkene rundt om i Sierra Leone og de andre rammede landene Liberia og Guinea, skifter helsearbeiderne vernedrakt tre ganger på et åttetimers skift. Ofte kan det gå med en hel time til å få drakten på og av.

Ikke redd for å bli smittet Sammen med Brende er blant andre de to sykepleierne Zainab (28) og Mariama (30). De har begge jobbet på vanlige helseklinikker. Men som så mange andre har de meldt seg frivillig til å behandle ebolapasienter. Nå er de på treningssenteret for å lære seg alle prosedyrer.

- Jeg innrømmer at jeg var redd til å begynne med. Men etter å ha vært her nå føler jeg meg trygg, sier Zainab til NTB.

- Vi får veldig god opplæring her, så jeg er ikke redd lenger. Vi må alle hjelpe til med alt vi kan for å få stanset ebolaepidemien, sier Mariama.

(NTB)

PRØVDE EBOLA-UTSTYR:Utenriksminister Børge Brende (H) fikk prlve beskyttelsesantrekk mot ebola under onsdagens besøk på et treningssenter for helsearbeidere i Freetown i Sierra Leone. Foto: Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
PRØVDE EBOLA-UTSTYR:Utenriksminister Børge Brende (H) fikk prlve beskyttelsesantrekk mot ebola under onsdagens besøk på et treningssenter for helsearbeidere i Freetown i Sierra Leone. Foto: Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer