Brende raser mot britene

Britene vil ikke lagre det radioaktive Sellafield-avfallet på land fordi de er redd for grunnvannet sitt. - Men å kjøre det ut i havet slik at det kommer til Norge, synes de er en god idé, sier en rasende Børge Brende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brende (H) er opprørt over at britene ikke vil lagre det radioaktive avfallet fra Sellafield på land, fordi de er redd for forurensning av grunnvannet på britisk jord.

- Men å kjøre det ut i havet slik at det kommer til Norge, synes de er en god idé, sa Brende etter et møte om Sellafield fredag med den irske minister for offentlige virksomheter, Mary O'Rourke.

Stans utslippene

Norge og Irland gjentok fredag kravet om stans i de radioaktive utslippene fra det britiske gjenvinningsanlegget, utslipp som forurenser både Irskesjøen og Nordsjøen.

Saken kommer til å bli tatt opp under Nordsjøkonferansen i Bergen i neste uke. Miljøminister Børge Brende er fornøyd med at eierne av Sellafield har planer om å lagre og rense avfallet på land, men frykter at den britiske regjeringen kan ødelegge disse planene med å avslå en søknad om lagring.

Lidenskapelig imot

- Vi i Irland er lidenskapelig imot de farlige Sellafield-utslippene. Det er kort vei fra England over sjøen til Irland, sa O'Rourke til pressefolk etter møtet med Brende.

- Jeg er sikker på at det vil vise seg at utslippene er farlige både for folks helse og for livet i havet, sa hun.

- Vår regjering snakker stadig med den britiske statsminister Tony Blair om utslippene, men vi når ikke fram. Derfor vil Irland ta rettslige skritt mot Storbritannia for å få stanset utslippene, sa O'Rourke.

Forhandlingene i rettssalen innledes trolig i mars neste år, og søksmålet bygger blant annet på FNs havrettstraktat.

Miljøvernminister Brende og den irske ministeren diskuterte på møtet hvordan Norge og Irland kan samarbeide videre for å få slutt på utslippene fra anlegget.

- Det er et paradoks at britene ikke vil lagre utslippene på land fordi de er redde for at stoffet technetium skal trenge ned i grunnvannet, sa Mary O'Rourke til pressen.

MILJØFARE: Norge og Irland har gått sammen om å få Sellafield-anlegget stengt.