TILBAKE I KIEV: I desember var utenriksminister Børge Brende i Ukraina, og var blant annet innom Uavhengighetsplassen i hovedstaden Kiev. Nå er Brende tilbake med klare krav til den nye, midlertidige regjeringen. Foto: Ole Morten Melgård / Dagbladet
TILBAKE I KIEV: I desember var utenriksminister Børge Brende i Ukraina, og var blant annet innom Uavhengighetsplassen i hovedstaden Kiev. Nå er Brende tilbake med klare krav til den nye, midlertidige regjeringen. Foto: Ole Morten Melgård / DagbladetVis mer

Brende stiller krav til Kiev

Utenriksminister Børge Brende (H) er i Kiev, hvor han torsdag vil stille en rekke krav til Ukrainas fungerende regjering før han åpner den norske pengesekken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi vil overfor den nye regjeringen vise vår solidaritet og bistå økonomisk sammen med EU og USA framover, sa Brende til NRK fra Uavhengighetsplassen i den ukrainske hovedstaden torsdag morgen.

For støtten lister han opp klare forutsetninger:

- Forutsatt at det gjennomføres økonomiske reformer og tas et oppgjør med korrupsjonskulturen - oligarkene som har styrt for mye, og at man innfører lover som beskytter minoriteter og gir rettigheter til den russiske minoriteten i øst, sier den norske utenriksministeren.

Brende møtte torsdag blant andre fungerende president Oleksander Turtsjinov.

Brende sa før møtet at han kom til å understreke at Norge tar avstand fra Russlands folkerettsbrudd og akter å støtte Ukraina i den vanskelige tiden.

(NTB)