NY HØRING: Børge Brende og Jonas Gahr Støre må forklare seg igjen om det norske forsvarsmateriellet som har havnet hos paramilitære og i skrekkregimer i utlandet. Her under den forrige høringen om Nigeria-båtene i april. 
Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
NY HØRING: Børge Brende og Jonas Gahr Støre må forklare seg igjen om det norske forsvarsmateriellet som har havnet hos paramilitære og i skrekkregimer i utlandet. Her under den forrige høringen om Nigeria-båtene i april. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

Brende, Støre, Søreide og co. må forklare seg i ny kjempehøring i Stortinget

Nå er datoen satt. Jagerfly, beltevogner og lastebiler inkluderes i en av tidenes største kontrollsak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har satt dato for den nye kontrollhøringen om Forsvarets salg og eksporten av utrangert militærmateriell til paramilitære blant annet i Vest-Afrika. 

Den nye åpne høringen blir fredag 27. november, og gjestelista (skroll ned) er nesten like lang som i den forrige, som var en av tidenes største kontrollhøringer i komiteens historie. 

Krever flere svar Den forrige høringen var 30. april, og inkluderte samtlige rødgrønne forsvars- og utenriksministere, samt de tre siste forsvarssjefene og en lang rekke ulike aktører. Årsaken til at det nå kalles inn til en ny høring er Dagbladets stadig nye avsløringer i saken. 

I invitasjonsbrevene Stortinget har sendt ut, begrunnes det slik:

«Bakgrunnen er at sakskomplekset har vokst i omfang og nå omfatter salg av marinefartøyer til Nigeria, utførsel av lastebiler til Eritrea, utførsel av beltevogner til Sudan, utførsel av beltevogner til Sverige og salg av F-5 jagerfly til USA.»

- Saken har etterhvert fått et stort omfang. Det ser i utgangspunktet ut til å være en gjennomgående systemsvikt i Forsvaret når det gjelder salg og avhending av materiell. Vi må se på om systemsvikten også inkluderer Utenriksdepartementets eksporthåndtering, sier saksordfører og 2. nestleder i kontrollkomiteen, Helge Thorheim (Frp).

- Vi vil ha svar på hvordan ansvarsfordelingen er mellom FD og UD, og ikke minst hvilken politisk styring som er ved disse salgene. Her fremstår F-5-salgene som et eksempel der vi tilsynelatende selger funksjonelle jagerbombere til private uten at det ligger en politisk vurdering bak.

Må skjerpe seg I høringen ønsker kontrollkomiteen nok en gang å finne svar på om regelverket for avhending av forsvarsmateriell er godt nok, og om eksportkontrollen i Norge holder mål. En rekke av kontrollkomiteens medlemmer, på tvers av partilinjene, har gitt sterkt uttrykk for misnøye med sakens utvikling, og hva som har kommet fram gjennom Dagbladets avsløringer. Da komiteen vedtok ny høring, var beslutningen enstemmig og støttet av alle partier på Stortinget. 

KREVER RØDGRØNNE SVAR: På ny blir eksministerene Espen Barth Eide , Anne-Grethe Strøm-Erichsen og Jonas Gahr Støre kalt inn til høring. Her sammen med komiteleder Martin Kolberg under den forrige høringa. 
Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
KREVER RØDGRØNNE SVAR: På ny blir eksministerene Espen Barth Eide , Anne-Grethe Strøm-Erichsen og Jonas Gahr Støre kalt inn til høring. Her sammen med komiteleder Martin Kolberg under den forrige høringa. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

Komiteleder Martin Kolberg (AP) har også gitt klart uttrykk for at de ikke var fornøyd med svarene - eller snarere alt de ikke fikk svar på - under den forrige kontrollhøringen i april.

- Vi legger til grunn at de som blir innkalt kan svare for seg denne gangen. Vi vil ikke akseptere at de sier «jeg vet ikke», sa Kolberg til Dagbladet i forrige uke.  

Lang gjesteliste Lista over hvem som nå kalles inn til høring er nesten like lang som den forrige. På ny ønsker kontrollkomiteen svar fra samtlige ministere som har ledet Forsvarsdepartementet og Utenriksdepartementet de siste 10 årene. I tillegg må forsvarssjefen og tre andre generaler forklare seg. 

MÅ SVARE: Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide feiret nye kampfly under seremonien da Norges første F-35 ble rullet ut på Lockheed Martin-fabrikken i Fort Worth i den amerikanske delstaten Texas. Like ved står to solgte F-5-jagerfly som nå blir nytt tema når de må forklare seg igjen for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite. 
Foto: Laura Buckman / NTB scanpix
MÅ SVARE: Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide feiret nye kampfly under seremonien da Norges første F-35 ble rullet ut på Lockheed Martin-fabrikken i Fort Worth i den amerikanske delstaten Texas. Like ved står to solgte F-5-jagerfly som nå blir nytt tema når de må forklare seg igjen for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite. Foto: Laura Buckman / NTB scanpix Vis mer

Blant de innkalte er:

• Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og utenriksminister Børge Brende
• Tidligere forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen, Grete Faremo og Espen Barth Eide, som også var utenriksminister
• Tidligere utenriksminister og nåværende AP-leder Jonas Gahr Støre
• Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen samt stabssjef og generalløytnant Erik Gustavson
• Tidligere stabssjef i Forsvarsstaben og viseadmiral Jan Eirik Finseth
• Administrerende direktør for Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) Petter Jansen
• Tidligere FLO-sjef og generalmajor Trond R. Karlsen
• I tillegg en rekke toppbyråkrater, offiserer og private aktører involvert i salg og eksport av forsvarsutstyr. 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer