Brende, Støre, Søreide og co. må forklare seg i ny kjempehøring i Stortinget

Nå er datoen satt. Jagerfly, beltevogner og lastebiler inkluderes i en av tidenes største kontrollsak.

NY HØRING: Børge Brende og Jonas Gahr Støre må forklare seg igjen om det norske forsvarsmateriellet som har havnet hos paramilitære og i skrekkregimer i utlandet. Her under den forrige høringen om Nigeria-båtene i april. 
Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
NY HØRING: Børge Brende og Jonas Gahr Støre må forklare seg igjen om det norske forsvarsmateriellet som har havnet hos paramilitære og i skrekkregimer i utlandet. Her under den forrige høringen om Nigeria-båtene i april. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har satt dato for den nye kontrollhøringen om Forsvarets salg og eksporten av utrangert militærmateriell til paramilitære blant annet i Vest-Afrika. 

Den nye åpne høringen blir fredag 27. november, og gjestelista (skroll ned) er nesten like lang som i den forrige, som var en av tidenes største kontrollhøringer i komiteens historie. 

Krever flere svar Den forrige høringen var 30. april, og inkluderte samtlige rødgrønne forsvars- og utenriksministere, samt de tre siste forsvarssjefene og en lang rekke ulike aktører. Årsaken til at det nå kalles inn til en ny høring er Dagbladets stadig nye avsløringer i saken. 

I invitasjonsbrevene Stortinget har sendt ut, begrunnes det slik:

«Bakgrunnen er at sakskomplekset har vokst i omfang og nå omfatter salg av marinefartøyer til Nigeria, utførsel av lastebiler til Eritrea, utførsel av beltevogner til Sudan, utførsel av beltevogner til Sverige og salg av F-5 jagerfly til USA.»

- Saken har etterhvert fått et stort omfang. Det ser i utgangspunktet ut til å være en gjennomgående systemsvikt i Forsvaret når det gjelder salg og avhending av materiell. Vi må se på om systemsvikten også inkluderer Utenriksdepartementets eksporthåndtering, sier saksordfører og 2. nestleder i kontrollkomiteen, Helge Thorheim (Frp).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer