KRYSSET HAVET:  Disse båtflyktningene ble plukket opp av et lasteskip og ble satt i land i Palermo på Sicilia sist onsdag. I løpet av ett døgn kom 1 500 flyktninger til den italienske havnebyen. Foto: Guglielmo Mangiapane, Reuters/NTB Scanpix.
KRYSSET HAVET: Disse båtflyktningene ble plukket opp av et lasteskip og ble satt i land i Palermo på Sicilia sist onsdag. I løpet av ett døgn kom 1 500 flyktninger til den italienske havnebyen. Foto: Guglielmo Mangiapane, Reuters/NTB Scanpix.Vis mer

Brende til Roma for å drøfte krisen i Middelhavet

Mens Rederiforbundet venter på svar om hjelp for å redde båtflyktninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag morgen setter ledelsen i Norges Rederiforbund seg sammen for å diskutere konkrete krav overfor norske myndigheter om tiltak til å avhjelpe den eskalerende flyktningetragedien i Middelhavet.

Allerede i fjor høst varslet Rederiforbundet at 750 000 flyktninger vil prøve å ta seg over havet fra Nord-Afrika denne vår- og sommersesongen - mot 240 000 i fjor og 70 - 80 000 i 2013.

På grunn av krisen i Jemen frykter både de internasjonale hjelpeorganisasjonene, FN og Rederiforbundet nå at tallet vil komme opp i en million båtflyktninger.

I fjor reddet norske lasteskip 5 000 flyktninger, og Rederiforbu8ndet har lenge sagt til myndighetene at denne trafikken også kan være livsfarlig for deres mannskap.

- Fra alvorlig til verre
Men seinest søndag kveld synes Rederibundet at løftene om norske tiltak var like ulne.

- Situasjonen er blitt stadig mer alvorlig, og vi frykter at den blir verre. Det haster veldig med en helt annen innsats fra det internasjonale samfunnet, skriver Rederiforbundets adm. direktør Sturla Henriksen i en kommentar til Dagbladet.

Han var ikke beroliget over søndagens uttalelser fra statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justisdepartementet etter den verste enkeltulykken noen.

Om lag 700 flyktninger druknet da en overfylt fiskebåt kantret midtveis mellom Libya og Malta.

Brende til Roma
Tirsdag reiser utenriksminister Børge Brende (H) til Roma, hvor han vil drøfte problemene med Italias utenriksminister.

Utenriksminister sier til NTB seint søndag kveld aty det ikke er gjort nok for å håndtere strømmen flyktninger av som krysser Middelhavet for å ta seg til Europa.

Det gjelder blant annet det pågående patruljeringsprosjektet Triton, som skjer i regi av EUs grensekontrollbyrå Frontex, hvor også Norge er med.

— Triton har ikke den kapasiteten som er nødvendig for å hjelpe disse båtflyktningene. Situasjonen er helt uakseptabel. Middelhavet må ikke ble en gravplass, sier Brende til NTB.

Han mener også det italienske redningsprogrammet Mare Nostrum, som ble avsluttet i fjor, var underfinansiert og ikke tilstrekkelig.

Tragedien i Middelhavet natt til søndag har ført til massiv kritikk av europeiske lands håndtering av situasjonen.

Mandag blir saken tema når EUs utenriksministre møtes i Luxembourg.

 

 ETTERLYSER TILTAKT:  Adm. dir. Sturla Henriksen er stadig mer bekymret for situasjonen i Middelhavet. Foto: Norgesd Rederiforbund.
ETTERLYSER TILTAKT: Adm. dir. Sturla Henriksen er stadig mer bekymret for situasjonen i Middelhavet. Foto: Norgesd Rederiforbund. Vis mer