IKKE GJØR SOM OSS: Utenriksminister Børge Brende (H) tror ikke Stortbritannia gjør lurt i å melde seg formelt ut av EU. Han mener innflytelse i Brüssel er viktigere enn å stå utenfor EUs høyborg, men likevel måtte implementere deres regler i lovverket.

Foto: Nina Hansen / Dagbladet
IKKE GJØR SOM OSS: Utenriksminister Børge Brende (H) tror ikke Stortbritannia gjør lurt i å melde seg formelt ut av EU. Han mener innflytelse i Brüssel er viktigere enn å stå utenfor EUs høyborg, men likevel måtte implementere deres regler i lovverket. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Brende tror ikke det er lurt for Storbritannia å stå utenfor EU som Norge gjør

- Norge sitter ikke rundt bordet når reglene utformes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Utenriksminister Børge Brende (H) advarer Storbritannia mot å ende opp som Norge i EU-sammenheng.

Å stå utenfor unionen, men samtidig måtte innrette seg etter det som bestemmes innenfor høyborgen i Brüssel, mener ikke Brende er noen god idé.

- Storbritannia kan ha større innflytelse innenfor EU enn utenfor, sier Brende i BBC4s radioprogram «Today» mandag.

Skepsis på de britiske øyer Det hersker nemlig stor EU-skepsis for tiden i England. Ifølge Daily Mail har flere folkevalgte (MP-er) uttalt at: «Sveits og Norge klarer seg utmerket uten EU, så hvorfor skal ikke Storbritannia klare seg?»

- Ville du støtta et samarbeid med EU, som Norge og Sveits har? De selger ganske mye mer til EU enn det vi gjør, og er også ganske mye rikere, sier parlamentsmedlemmet Mark Reckless.

- Ikke forskjell på Norge og EU Brende mener at svaret til skeptikerne ikke ligger i å ende opp i et liknende samarbeid som EØS.

- Norge er at landene i Europa som implementerer EUs direktiver raskest. Dette gjør vi fordi det indre markedet er veldig viktig for oss, sier Brende i radioprogrammet.

- Norges velferdssystem er bygget på at vi er sterkt tilknyttet Europa. Nærmest 80 % av vår eksport går til EU. Hvis EU gjør det bra økonomisk, gjør Norge det bra. Så det er egentlig ikke noen stor forskjell mellom Norge og EU, sier Brende til radioprogrammet, som mener at innflytelse i Brussel, noe ikke Norge har, er viktig.

- Siden vi er en del av EUs økonomiske sone, må vi implementere alle direktive, men vi sitter ikke rundt bordet når disse reglene blir diskutert i Brussel, sier Brende, som åpenbart ikke legger mye i mellom i hva han tenker om Norges EU-situasjon.

Vil reformere EU EU-spetakkelet i Storbritannia grunner i at mange på øya ikke ønsker å dele velferdskaka med resten av Europa.

David Cameron, øyas gjenvalgte statsminister, ønsker å begrense adgangen til velferdssystemet for tilflyttere fra EU, ifølge Reuters.

Cameron ønsker samtidig med dette å styrke det indre markedet i EU, hvor varer, tjenester, personer og kapital skal flyte fritt. Bare at de som flyter fritt, ikke skal få fri tilgang til velferd også.

Han ønsker heller ikke at Storbritannia skal knyttes enda tettere til EU, og ønsker ikke at land utenfor EU-sonen skal oppleve et enda større handikap økonomisk ved å ikke være medlem av unionen.

Forbundskansler Angela Merkel, EUs mest innflytelsesrike statsleder, har sagt at hun ønsker å hjelpe Storbritannia. Hun ønsker å få til en avtale for å reformere EU slik at unionen passer bedre til Storbritannias behov, og skal ha sagt ifølge Reuters at: «Hvor det er vilje, er det en måte å fikse dette på».

VIL REFORMERE: Statsminister David Cameron ønsker å få med seg forbundskansler Merkel på laget for å reformere EU slik at unionen passer bedre for Storbritannia. Foto: Markus Heine / NurPhoto
VIL REFORMERE: Statsminister David Cameron ønsker å få med seg forbundskansler Merkel på laget for å reformere EU slik at unionen passer bedre for Storbritannia. Foto: Markus Heine / NurPhoto Vis mer