Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brende tror på amerikansk turiststrøm til Cuba

Bare måneder til diplomatiske forbindelser mellom USA og Cuba, tror Børge Brende.

 KONSTRUKTIVT: Utenriksminister Børge Brende spiste lunsj med sin cubanske kollega etter de politiske samtalene. Begge var enige om at det hadde vært konstruktive og positive samtaler. Brende trror diplomatiske forbindelser mellom USA og Cuba vil være på plass innen noen måneder, og trur oppmykingen av blokaden vil føre til turiststrøm fra USA. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KONSTRUKTIVT: Utenriksminister Børge Brende spiste lunsj med sin cubanske kollega etter de politiske samtalene. Begge var enige om at det hadde vært konstruktive og positive samtaler. Brende trror diplomatiske forbindelser mellom USA og Cuba vil være på plass innen noen måneder, og trur oppmykingen av blokaden vil føre til turiststrøm fra USA. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Havanna, Dagbladet): Etter møter med politiske myndigheter på Cuba og USAs diplomatiske representanter på øya sier utenriksminister Børge Brende at han tror det kun er snakk om måneder før USA og Cuba har gjenopprettet normale diplomatiske forbindelser.

Han sier Obamas historiske oppgjør med den mer enn 50 år lange blokaden mot Cuba, allerede har satt i gang en stor dynamikk.

- Det som gjenstår er blant annet at Cuba fjernest fra lista av land som støtter terror. Jeg tror det skjer i løpet av noen uker, sier Brende til Dagbladet.

Handlingsrom Brende sier det nå, etter Barack Obamas åpning og som følge av reformprosessen som Raúl Castro har satt i gang, er åpnet et handlingsrom det nå gjelder å bruke, også for Norge. Både han og Cubas utenriksminister Bruno Rodriguez sa at samtalene i formiddag var konstruktive og positive.

De snakket om deres felles rolle som tilrettelegger for fredsforhandlingene mellom FARC-regiljaen og myndighetene i Colombia.

- Der er vi veldig koordinerte om opplegget. Cuba har en særlig oppgave i å få støtte for prosessen i Latin-Amerika, noe som betyr mye for Colombia. Hovedårsaken til at jeg er her nå, er jo å gi et ekstra push til forhandlingene for å få FARC og regjeringen til å bli enige.

Så er jo dette et tidspunkt med en historisk åpning på Cuba som Obama har startet. I samtalene med utenriksminister Bruno Rodriguez gikk vi gjennom det bilaterale samarabeidet mellom våre to land.

Samarbeid Vi samarbeider om forebygging av katastrofer, om helsearbeid på Haiti, og vi bidrar med kompetanse om hvordan Cuba kan organisere en gryende olje- og gassektor. 

Vi diskuterte også hva implikasjonene av USAs åpning kan bli.

Reformene vil fortsette - Og så kan man ikke være på Cuba uten å ta opp de gryende økonomiske og politiske reformene. Jeg tok opp spørsmålet om dette vil styrke seg framover, eller om det er fare for tilbakeslag.

Det inntrykket jeg fikk, er at reformene vil fortsette. Men det er ingen tvil om at de har en lang vei å gå. De bloggerne vi møtte i går morges, står jo i fare for å bli innkalt til politiet etter møtet med oss. Det er et samfunn som fortsatt sliter, men jeg tror det er en snøball som har begynt å rulle, sier Brende.