HOS PALESTINERNE: Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas, til høyre, tar imot Norges utenriksminister, Børge Brende, i Ramallah på Vestbredden Foto: REUTERS / Scanpix / Mohamad Torokman
HOS PALESTINERNE: Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas, til høyre, tar imot Norges utenriksminister, Børge Brende, i Ramallah på Vestbredden Foto: REUTERS / Scanpix / Mohamad TorokmanVis mer

Brende utelukker dialog med Hamas

Politisk kontakt med Hamas er helt uaktuelt, slår utenriksminister Børge Brende (H) fast.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er uaktuelt for meg som utenriksminister å ha politisk kontakt med Hamas, sier Brende til NTB.

Slik politisk dialog hadde heller ikke den rødgrønne regjeringen de siste årene, påpeker han, men legger til at den nye regjeringen ikke vil instruere norske diplomater til å bryte kontakten de lenge har hatt med Hamas.

- Vi må forholde oss til det faktum at Hamas er en del av bildet i Midtøsten. Norske diplomater har kontakt med ulike grupperinger, slik har det alltid vært og det vil fortsette, sier utenriksministeren.

- Men ingen på politisk nivå i Utenriksdepartementet vil ha kontakt med Hamas, sier Brende, som omtaler gruppa som en terroristorganisasjon.

Høstet kritikk Tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) høstet sterk kritikk da det ble kjent at han i 2006 hadde innledet politiske samtaler med Hamas' politiske ledelse.

Hamas hadde da stilt til valg i de palestinske områdene og vunnet regjeringsmakta på demokratisk vis. Vestlig anerkjennelse fikk de likevel ikke.

Flere land stanset bistanden til palestinerne, noe som fikk Hamas til å invitere de gamle makthaverne i Fatah med i en samlingsregjering.

Norge var aleine i Vesten om å anerkjenne samlingsregjeringa, og Støre understreket viktigheten av å respektere utfallet av demokratiske valg.

Politiske samtaler Norske diplomater var aktive i kulissene da samlingsregjeringa ble dannet, og det var i den forbindelse at Støre innledet politiske samtaler med Hamas' politiske leder, Khaled Meshaal.

Kontakten fortsatte utover 2007, da det kom til full strid mellom Fatah og Hamas i Gaza.

Palestinernes president, Fatah-lederen Mahmoud Abbas, dannet ei overgangsregjering på Vestbredden, som Norge seinere har forholdt seg til.

Det innebar samtidig slutten på den politiske dialogen mellom Norge og Hamas, som fortsatt styrer i Gaza.

Forsoning Forsoning mellom Fatah og Hamas blir fortsatt sett på som avgjørende for å kunne få i stand en varig fredsløsning i Midtøsten.

De to partiene ble alt i 2011 enige om å danne en felles overgangsregjering, bestående av teknokrater, men denne har aldri sett dagens lys.

Abbas medga nylig at han er under sterkt press fra Israel og USA om ikke å inngå en forsoningsavtale med Hamas.

Vil ikke spekulere Hvordan Norge vil forholde seg til en ny palestinsk samlingsregjering, ønsker Brende ikke å si noe om nå.

- Det tror jeg ikke vi skal spekulere i nå. Slik det nå ligger an, så er Hamas under stort press, og de har minkende popularitet i Gaza. Vi får først se om vi får i havn en fredsavtale, sier han.

Hvilken rolle han ser for seg at Hamas kan få i en eventuell framtidig palestinsk stat, ønsker utenriksministeren heller ikke å si noe om.

- Abbas mener at de på palestinsk side skal greie å håndtere Hamas, som Israel selvsagt ikke vil ta i med ildtang og som israelerne ikke ser på som en del av styret av det framtidige Palestina, sier han.

(NTB)