VILLE IKKE HØRE:  tenriksminister Børge Brende vant ikke gehør da han mandag talte de homofiles sak under et møte med sin russiske kollega, Sergey Lavrov. Foto: AP Photo / Ivan Sekretarev / NTB Scanpix
VILLE IKKE HØRE: tenriksminister Børge Brende vant ikke gehør da han mandag talte de homofiles sak under et møte med sin russiske kollega, Sergey Lavrov. Foto: AP Photo / Ivan Sekretarev / NTB ScanpixVis mer

Brende uttrykte bekymring for de homofiles situasjon i Russland

Men utenriksministeren fikk ikke gehør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksminister Børge Brende vant ikke gehør da han mandag talte de homofiles sak under et møte med sin russiske kollega.

Den russiske nasjonalforsamlingen vedtok i juni i fjor en ny lov som forbyr propaganda for «ikke-tradisjonelle seksuelle relasjoner».

De folkevalgte hevder at loven er ment å beskytte barn mot pornografi, mens den langt på vei gjør det ulovlig for homofile å stå fram offentlig.

Russiske homoorganisasjoner har protestert kraftig mot loven, og de får bred støtte internasjonalt. Brende deler bekymringen.

- Jeg uttrykte vår bekymring for at denne loven kan vanskeliggjøre levekårene for seksuelle minoriteter i Russland, sier Brende til NTB.

Lavrov delte ikke den norske utenriksministerens bekymring.

- Han understreket at det i motsetning til i mange andre land ikke er noen regler mot det å være homofil eller lesbisk i Russland, og at loven gjelder propaganda rettet mot barn, sier Brende (H).

Det var en forklaring den norske utenriksministeren ikke slo seg til ro med.

- Jeg repliserte at den nye lovgivningen har ført til at det har blitt en generelt mindre toleranse overfor seksuelle minoriteter, og at dette indirekte har ført til vanskelige levekår for dem, forteller Brende.

(NTB)