En hel verden, inkluderte utenriksminister Børge Brende, ventet spent på årets offentliggjøring av Nobels fredspris. Den gikk til Colombias president Juan Manuel Santos for hans iherdige innsats for å få en slutt på den 52 år lange borgerkrigen.
- Jeg har nå hatt en lang samtale med Santos og gratulert ham. Santos var veldig rørt og glad for prisen, og mener at han skal klare å skape et grunnlag for enighet for en varig fred, sier Børge Brende på telefon til Dagbladet.
Jobber videre
Norge har sammen med Cuba vært tilretteleggere for den historiske fredsavtalen som ble underskrevet mellom regjeringen i Colombia og FARC-geriljaen i forrige måned. Avtalen ble nedstemt i en folkeavstemning med knappest mulig flertall 2. oktober i år, men president Santos, FARC og de andre partene i Colombia er enige om å fortsette samtalene videre, i håp om fred.
- Santos sa til meg at han mener fredsprisen gjør at han står sterkere i prosessen videre. Han jobber nå videre for å få med seg de partene som stemte nei, og vil gjøre alt for å holde fast på fredssporet, sier Brende.
Mye på spill
Krigen i Colombia har nå vart i 52 år. Minst 220 000 kolombianere har mistet livet og nær seks millioner mennesker ble drevet på flukt.
- Mange år med borgerkrig gjør at veldig mye står på spill. Nå håper vi bare at de klarer å opprettholde våpenhvilen som varer til slutten av oktober. Krigen har mange ofre, og det å skape samhørighet er svært krevende, sier Brende og fortsetter:
- Det viktige er å holde FARC på fredssporet slik at borgerkrigen ikke blusser opp igjen.
Takker Norge
Årets fredsprisvinner Santos takker Norge for innsatsen for fred, og er glad for at Norges utsending er på plass på Cuba for å fortsette samtalene. Sjøl drar Santos til Bogota i ettermiddag, kolombiansk tid, for å fortsette fredsarbeidet, ifølge Brende.
- Jeg skal nå også prate med Cubas utenriksminister Bruno Rodriguez om veien videre, sier Brende.
Utenriksministeren har møtt årets fredsprisvinner mange ganger, og sier følgende om Santos:
- Han er utrolig modig, uredd og risikerte mye. Nå får vi bare håpe at prosessen fortsetter videre, og unngå at FARC går tilbake til geriljasporet, sier Brende.
Les også tidligere saker:
- Juan Manuel Santos er årets fredsprisvinner
- Derfor fikk ikke FARC være med og dele fredsprisen
- Ambassadøren: Nå må vi be om fred for Colombia
- Hagvaag etter folkeavstemningen: Har Colombia dømt seg til evig borgerkrig?
- Fred i landet «der blodet renner ut i elva»