Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brendes klimaskifte

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Børge Brende (H) har allerede etter en knapp måned i statsrådsstolen markert seg som en aktiv og tilsynelatende offensiv miljøvernminister. «Dette skal bli miljøets tiår,» erklærte han i Dagbladet for tre dager siden. Der Stoltenberg-regjeringen og tidligere miljøvernminister Siri Bjerke framsto som passive og uten initiativ, varsler Børge Brende et klimaskifte i miljøpolitikken.
  • Det er store ord og gode prinsipper. Brende sier han vil bygge sin miljøpolitikk på dette grunnlaget: naturens tålegrenser, føre-var-prinsippet og forurenser skal betale. Dette er prinsipper som om de følges vil sikre miljøet for dem som kommer etter oss. Men samtidig er det i avveiningen mellom disse prinsippene og de konkrete politiske avgjørelsene den praktiske miljøpolitikken formes. Det er når regjeringen skal styre oljepolitikken, behandle verneplaner, vedta samferdselspolitikken og motstå ropet om særordninger for næringslivet vi vil se hvor mye Brendes prinsipper er verd.
  • Det er grunn til å merke seg at direktøren for FNs miljøkontor i Norge, Svein Tveitdal, mener at Børge Brendes inntreden som miljøvernminister viser at Norge «nå er på hogget i klimapolitikken». FN-direktøren slår fast at Brende har kommet med signaler som kan få stor betydning. Og det er all grunn til å gi Brende ros for håndteringen av Storbritannias atomutslipp fra Sellafield-anlegget. Der Ap-regjeringen motvillig sendte høflige protestbrev til britiske myndigheter, bygger Brende allianser med Irland og de andre nordiske landene mot Storbritannias miljøforbrytelse.
  • Det er ingen stor overraskelse at Børge Brende har store ambisjoner i miljøpolitikken. Som Unge Høyre-leder for ti år siden var det nettopp han som startet prosessen med å gi Høyre en anstendig miljøprofil i sterk strid med deler av sitt eget parti, som var redd for at miljøkrav ville ramme næringslivet. Men samtidig vet vi av erfaring at det er langt fra riktige målsettinger og gode hensikter til virkelige resultater i politikken. Ikke minst i miljøpolitikken. Klarer han å følge opp sine egne ord, kan dette bli miljøets tiår. Vi skal følge godt med.
Hele Norges coronakart