«Brenn, bukkjævel» dukket opp på skjermen. Timer seinere var det bare aske igjen

Får den gigantiske julebukken endelig stå i fred?

HØYTIDELIG: Hvert år gjøres det stor stas på Gävlebukken da den blir avduket i sentrum av den svenske byen Gävle. Foto: NTBscanpix.
HØYTIDELIG: Hvert år gjøres det stor stas på Gävlebukken da den blir avduket i sentrum av den svenske byen Gävle. Foto: NTBscanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I dag startet nok en gang jobben med å bygge opp den ikoniske og verdensberømte julebukken i sentrum av den svenske byen Gävle.

Siden 1966 har Gävlebukken blitt utplassert byen i forkant av julefeiringen. Samme år startet en nesten like sterk juletradisjon i byen, nemlig å brenne den ned.

Siden kjøpmannen Stig Gavlén fikk ideen om å utplassere bukken for 51 år siden, har den bare fått stå i fred gjennom julehøytida 15 ganger. Ofte har Gävlebukken klart seg noen få uker. I fjor fikk den leve i noen få timer.

- Lever et farlig liv

I år har de derfor satt opp et dobbelt gjerde rundt bukken, i håp om at det skal være nok til å holde bukken unna ilden.

- Det er jo slik at Gävlebukken lever et farlig liv. Vi vil gjerne gjøre bukken tilgjengelig for både fastboende og besøkende, som skal kunne ta selfies og være nær bukken. Det gjør samtidig at det blir vanskeligere med sikkerheten, men vi jobber hardt med det hvert eneste år, sier Maria Wallgren, Gävlebukkens talsperson, til Expressen.

I forbindelse med 50-årsjubileet i fjor hadde arrangørene utrustet bukken med såkalt intelligent kameraovervåkning, som på egen hånd skulle kunne oppdage trusler mot bukken og slå alarm.

Arrangørene hadde med det et håp om at bukken endelig skulle få leve ut jula, men det er usikkert hvor intelligent overvåkningssystemet egentlig var. Folk hadde nemlig så vidt rukket å komme hjem fra åpningsseremonien, før bukken sto i full fyr.

- Jeg fikk nettopp vite at det har stått en person ved en nærliggende restaurant som tydeligvis har kastet en brannbombe på bukken. Det er en politisak nå ettersom det er et lovbrudd som er begått, sa Wallberg den gang.

Gävlebukkens «lillebror», bygget opp av den naturvitenskapelige foreningen fra Vasaskolen, erstattet den nedbrente bukken, men led selv en «grusom» skjebne da den ble meid ned av en bil 5. desember.

Påkjørt av en Volvo Amazon

Tradisjonen tro, så følger media med på julebukkens livsløp i år også.

Brannen som oppsto kort tid etter innvielsesshowet i fjor slo trolig rekorden fra 1970. Den gang fikk bukken stå i seks timer før noen ungdommer fant fram fyrstikkene. Året etter var kjøpmannen Gavlén lei av oppbrente julebukker, og bestemte seg derfor for å slutte å gi dem i gave til byen. Den naturvitenskapelige foreningen fra Vasaskolen tok over jobben, men deres lille bukk ble slått i stykker, som Dagbladet har omtalt tidligere.

Deretter fulgte noen år med mer generell sabotasje der den 16 meter høye installasjonen ble stjålet, slått til fillebiter og påkjørt av en svenske i en Volvo Amazon som krasjet inn i bukkens bakben så den kollapset.

En mann som stjal bukken i 1976, og brukte den som julepynt i sin egen bakgård, ble seinere dømt til to års fengsel for grovt tyveri.

«Brenn, bukkjævel»

BRANNBOMBE: Gävle-bukken ble ikke gammel i fjor. Allerede på innvielsesdagen valgte noen å sette fyr på bukken, bare timer etter at åpningsshowet var over. Bukken var totalt ødelagt etter brannen.
Foto: Roger Nilsson / TT / NTB scanpix
BRANNBOMBE: Gävle-bukken ble ikke gammel i fjor. Allerede på innvielsesdagen valgte noen å sette fyr på bukken, bare timer etter at åpningsshowet var over. Bukken var totalt ødelagt etter brannen. Foto: Roger Nilsson / TT / NTB scanpix Vis mer

I 1996 gikk kommunen til anskaffelse av et webkamera som skulle overvåke bukken, men åtte år seinere ble kommunens websider hacket og webkameraet ble erstattet med teksten «brenn, bukkjævel», noe den også gjorde uten at gjerningsmennene ble fanget på video.

En amerikaner som i 2001 tente på byens stolthet, forklarte i avhør med politiet at han hadde hørt om juletradisjonen og regnet med at det bare var noe man gjorde.

I 2005 ble to personer utkledd som julenissen og en pepperkakemann etterlyst av politiet etter å ha skutt brennende piler mot bukken.

Det er gjort flere forsøk på å beskytte den tradisjonelle halmgeita, men med vekslende hell. Blant annet ble det forsøkt å impregnere bukken med et brannhemmende middel i 2007. Det året fikk bukken stå, men det ble klaget på at den så slapp ut.

Gigantgeita overlevde i 2010, men det skal ha blitt avslørt planer om å kidnappe Gävlebukken til Stockholm ved hjelp av et helikopter.

Rundt tre tonn med lettantennelig halm har gått med på å lage årets bukk. Så gjenstår det å se om bukken får føle på julefreden i Gävle i 2017.

En amerikansk turist tente på julebukken i 2001. Vis mer Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer