- Brennbar væske i ulykkeslokomotiv

Hamar (NTB): Ifølge en lokomotivfører sto en litersflaske med brennbar væske i en vaskebøtte i lokomotivet på det sørgående toget som frontkolliderte med et nordgående tog på Rørosbanen ved Åsta stasjon 4. januar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opplysningen kom fra lokomotivfører Roger Viggen da han forklarte seg for den regjeringsoppnevnte undersøkelseskommisjonen i dag. Viggen førte det sørgående ulykkestoget fra Trondheim til Røros, hvor han ble avløst av togføreren som førte toget videre sørover.

Viggen sa ved flere anledninger ifra om at flasker med den brennbare væsken kemithyl, som brukes til å forhindre frost i togets trykkluftanlegg, ble hensatt i lokomotivene. Blant annet tok han opp problemet i en artikkel i medlemsbladet for Lokomotivmannsforbundet.

- Det var ikke uvanlig å finne litersflasker med kemithyl liggende slengt i maskinrom og førerrom. Siden vi er omgitt av høyspent og lavspent i lokomotivet var jeg bekymret for at flaskene skulle bli antent av gnister dersom toget for eksempel veltet, sa lokomotivføreren.

Viggen sa til NTB etter at han hadde forklart seg at flaskene han fant i lokomotivene vanligvis var fulle eller halvfulle.