Brennende bilfører tatt på flyplassen

Her blir den mistenkte terroristen overmannet av politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) To menn kjørte den brennende Jeep Cherokeen inn gjennom glassdørene på hovedinngangen i hovedterminalen på Glasgow-flyplassen, sier øyenvitner til Echo Evening News.

Vitnet Scott Leeson sier til AP at sikkerhetstolpene ved inngangen til flyplassen stanset bilen på vei inn i den travle flyplassen, men fronten på bilen kom likevel langt nok til å knuse glassdørene.

- Om han hadde kommet gjennom, ville han ha drept hundretalls, sier Leeson.

Bilen traff bygningen rett før skrankene der dusintalls passasjerer ventet på innsjekking.

- Sjåføren forsøkte å kjøre bilen lenger inn i bygningen etter at den ble sittende fast. Hjulene spant og svart røyk kom fra dem, sier øyenvitnet Lynsey McBean til AP.

26-åringen forteller at en av mennene tok ut en bensinkanne og helte bensin under bilen før han satte fyr på den. Mannen ble selv påtent, og ble overmannet på fortauet utenfor flyplassen da han forsøkte å komme seg vekk fra flammene.

Han ligger i natt på Royal Alexandra Hospital med kritiske brannskader.

- Som en skrekkfilm

Brennende bilfører tatt på flyplassen

- Noen holdt ham igjen før politiet kom bort og la ham i bakken. Brannen gikk gjennom klærne hans, men ble etterhvert slukket med et brannslukningsapparat, sier BBCs Helen Boaden som var på flyplassen under det britisk politi i går kveld omtalte som et terrorangrep.

- En mann kom ut av bilen. Han så asiatisk ut, ganske høy og kraftig. Han var skadd i leggen. Han viste ingen følelser, han så bare rett fram mens han ble tatt bort av politiet, sier øyenvitnet James Edgar til Sky News.

Et annet øyenvitne sier at opplevelsen «var som en skrekkfilm».

- Han smilte bredt. Så løftet han opp noe som så ut som en femliters dunk, som jeg tror han hadde bensin i, og så tente han på seg selv. Klærne hans smeltet rett foran øyenene mine, sier Jackie Kennedy (46) til Times Online.

Alvorlig brannskadet

På en pressekonferanse i Glasgow klokken 2230 i går kveld sa politisjef Willie Rae at den mistenkte terroristen ble kjørt til Royal Alexandra Hospital der han behandles for alvorlige brannskader.

Mens han fikk behandling oppdaget politiet det som kan ha vært et selvmordsbelte på mannen, melder BBC News.

- Som en følge av det, ble sykehuset delvis evakuert inntil gjenstanden var fjernet og bragt til et sikkert sted, sa Rae. En annen mistenkt som ble pågrepet på flyplassen satt i natt i varetekt i Glasgow.

Brennende bilfører tatt på flyplassen

- Det kom røyk ut fra baksetene i bilen. Jeg skjønte med en gang at dette var et terrorangrep. Noen har planlagt dette. Det var ingen ulykke, sier drosjesjåføren Ian Crosby til BBC News.

Fire arrestert

To nye menn ble i natt arrestert av britisk antiterrorpoliti i Chesire i Nord-England, opplyser Scotland Yard. De to skal være knyttet til terrorhandlingene i London og Glasgow. Dermed er totalt fire menn nå arrestert.

Nasjonaliteten eller identiteten til de fire er ikke kjent, men øyenvitner har beskrevet de pågrepne i Glasgow som sør-asiatiske.

Den tidligere britiske etterretningssjefen Dame Pauline Neville-Jones uttalte til TV-stasjonen Sky News at hun tror hendelsen i Glasgow er et terrorangrep, og at det kan ha sammenheng med bombene som ble funnet i London i går.

Politiet i Strathclyde sa på en pressekonferanse i går kveld at angrepet i Glasgow vil bli etterforsket i sammenheng med de mislykkede bilbombene med bensin i London de siste dagene.

- Det er klare likheter og vi kan bekrefte at dette blir behandlet som et terrorangrep, sier politisjef Willie Rae, ifølge BBC News.

«Kritisk» alarmberedskap

I går kveld alarmberedskapen  i Storbritannia høynet til «kritisk» av statsminister Gordon Brown. Det betyr at man regner med at et nytt terrorangrep er nært forestående.

De to siste døgnene er det funnet to udetonerte bensinbomber i London. Den første bomben ble funnet natt til fredag i Haymarket rett utenfor et utested. Den andre bilbomben var opprinnelig parkert ikke langt unna den første, men ble senere tauet vekk for ulovlig parkering.

Ber om forsiktighet

UD i Norge oppfordrer nordmenn til å være forsiktige på reise i Storbritannia, melder NTB.

- I lys av situasjonen, oppfordrer Utenriksdepartementet norske borgere til å utvise aktsomhet, følge med på lokale nyhetssendinger og følge de råd britiske myndigheter til enhver tid gir, opplyste UD i går kveld.

Sikkerheten på Gardermoen er derimot ikke hevet etter terrorforsøkene mot mål i Storbritannia. På svenske flyplasser ble sikkerheten skjerpet lørdag , men Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har ikke gjort tilsvarende vurdering for Norge, melder NTB.

– Vi har ikke fått instruks om å øke beredskapen, sier informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo Lufthavn Gardermoen til NTB søndag morgen.

Det er PST sammen med luftfartsmyndighetene som kontinuerlig vurderer trusselbildet, og sender instruks om sikkerhetsnivået til norske flyplasser.