Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brennende regnskog forurenser Sydpolen

Isødet er ikke forskånet, viser ny norsk forskning.

REISER LANGT: Når regnskogen i Amazonas brenner, påvirker det også Antarktis, har norske forskere funnet ut. Foto: AP/ SCANPIX.
REISER LANGT: Når regnskogen i Amazonas brenner, påvirker det også Antarktis, har norske forskere funnet ut. Foto: AP/ SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Regnskog i brann skader klima og miljø på flere måter enn tidligere antatt. Forskere ved Norsk institutt for luftforskning (NILU) har påvist at forurensing fra skogbranner i Brasil havner helt nede i isødet Antarktis.

- I juni observerte vi aerosoler i atmosfæren over forskningsstasjonen Troll som så ut til å være partikler som stammet fra brenning av biomasse, forteller Markus Fiebig ved Norsk institutt for luftforskning.

Slikt finnes ikke i Antarktis, så forskerne skjønte at kilden måtte befinne seg lengre nord. Det viste seg at at peaken i målingene på Troll falt sammen med en stor skogbrann i Brasil 12 dager før. 

Forskerne er overrasket over at partiklene har kommet så langveis fra.

- At partikler blir fraktet gjennom atmosfæren fra nord til sør og over så store avstander som fra tropene til Antarktis, er overraskende, sier Fiebig.

- Skremmende
Miljøvernminister Erik Solheim synes de norske forskningsresultatene lyder skremmende.

- Dette viser hvor tett alt henger sammen på kloden. Det er lengre fra Brasil til Antarktis enn til Norge, det viser at forurensing beveger seg over enorme avstander. Dette viser også betydningen av å ta vare på regnskogen, sier Solheim.

Partikkelemengdene som er oppdaget i Antarktis er ikke store. Landmassene på den sørlige halvkule er små og begrenser naturlig de menneskeskapte utslippene.

- På vakt
- Men man bør likevel være på vakt. Dersom aktiviteten i Brasil øker, og utslippene blir større, kan de trigge de samme endringene i Antarktis som de vi nå ser i Arktis, sier Stohl.

Arktis påvirkes ifølge forskere sterkt av sotforurensing, noe som fører til oppvarming og issmelting.

De høye nivåene av partikler ble målt på Trollstasjonen allerede den første vinteren forskerne gjorde målinger.

- Dette kan være en indikasjon på at slike hendelser foregår oftere enn tidligere antatt, sier Fiebig.

 FANT SOT FRA BRASIL: Seniorforsker Chris Lunder i NILU (t.v) og tidligere stasjonssjef på Troll, Atle Coward, tar prøver ved Trollstasjonen i Dronning Mauds land. Foto: NILU.
FANT SOT FRA BRASIL: Seniorforsker Chris Lunder i NILU (t.v) og tidligere stasjonssjef på Troll, Atle Coward, tar prøver ved Trollstasjonen i Dronning Mauds land. Foto: NILU. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling