Brenner et tonn kokain

Afrikas største kokainbeslag inn i ovnen i Kenya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag startet kenyanske myndigheter tidenes dyreste bål. 1141 kilo kokain blir brent på Kenya Medical Research Institute i Nairobi.

En ovn eksploderte

Etter planen skulle brenningen ta åtte og en halv time, men en eksplosjon i én av ovnene forsinket dem noe. Brenningen fortsatte i den andre ovnen og myndighetene sier prosessen får fint, bare med en liten forsinkelse.

Kokainen er verdt rundt 88 millioner dollar - rundt 580 millioner kroner, og ble beslaglagt i desember 2004 i Malindi på kysten av Kenya.

Utenlandsk hjelp

Eksperter fra Storbritannia og USA overvåker prosessen for å sikre at kokainen ikke har blitt kludret med, og sikre seg at den faktisk blir brent. Det har vært flere anklager om at myndighetene har latt stoffet komme ut igjen på gatene, men dette avviser myndighetene.

Det har blitt tatt flere prøver av stoffet for å bevise at det er kokain i de mer enn 950 pakkene som blir brent.

I tillegg til ekspertene er mange internasjonale journalister og diplomater tilstede, sammen med representanter for domstolene og de som er mistenkt for å stå bak smuglingen. Rundt 200 politimenn sørger for sikkerheten.

EKSKLUSIVE FLAMMER: Kokain for 580 millioner kroner brennes i Kenya. Foto: Scanpix
EKSKLUSIVE FLAMMER: Kokain for 580 millioner kroner brennes i Kenya. Foto: Scanpix Vis mer
TESTET: Litt over 950 pakker kokain er testet av internasjonale eksperter for å være sikker på at det er kokain som brennes.