Brenner for Burma

Navn: Hallvard Kåre Kuløy Alder: 59 Yrke: Forlegger, konsulent m.m.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aung San Suu Kyi ville nok fått Nobels fredspris, men hun ville neppe fått den allerede i 1991 hvis det ikke hadde vært for nordmøringen Hallvard Kuløy. Han drev en intens og effektiv enmannskampanje for denne enestående demokratiforkjemperen i fjerne Burma. Det skjedde på en tid da svært få hadde hørt om henne og hennes kamp mot militærjuntaen som grep makten etter at hun med overveldende flertall hadde vunnet de første frie valg i hjemlandet. Kampanjen førte til at hun først fikk Rafto-prisen og så - ganske overraskende - Nobelprisen.

Kuløy kom til Burma i 1980 som leder for UNICEFs virksomhet i landet. Før det hadde han vært fire år i samme stilling i India, og sju og et halvt år i Nepal. Etter fire år i Burma var han nesten like lenge i Sør-Korea før han sammen med familien vendte hjem til Norge og arbeidet som IMTEC-konsulent for NORAD, Verdensbanken og andre, med oppdrag i Pakistan, India, Etiopia og de baltiske landene. Han sto fremst på barrikadene her hjemme, også for de baltiske statenes frigjøring.

Kuløy ble kjent med Suu Kyi lenge før han kom til Burma. På begynnelsen av 70-tallet bodde hun og mannen Michael Aris i lengre tid hos ham og kona Cecilia i Katmandu. I Rangoon fulgte han fra orkesterplass utviklingen i landet, og måtte omgås både de militære, som også før valget hadde makten i landet, og den demokratiske opposisjon. Etter Aung San Suu Kyis valgskred, med påfølgende husarrest av henne og beinhardt diktatur for det burmesiske folk har Hallvard Kuløy vært en av hennes viktigste støttespillere i den frie verden.

Han var instrumental da det norske Samarbeidsutvalget for Burma ble opprettet i 1991 med god drahjelp fra daværende statssekretær Jan Egeland i UD. Han er lisensinnehaver for radiostasjonen Democratic Voice of Burma, som drives med støtte av den burmesiske eksilregjeringen, USA, Canada og de nordiske regjeringer.

Forlegger? I 1969 startet han Biblioteca Himalayica som hittil har utgitt 55 bind. Han startet det tverrfaglige Himalaya-tidsskriftet KAILASH og var redaktør fra 1972 til 1979. Tidsskriftet utkommer fortsatt. Han startet forlaget Orchid Press i Bangkok i 1982 som utgir kvalitetsbøker i historie, kunst, antropologi, husflid o.l. Der er han fortsatt deleier og redaktør.

Han har skrevet en bok om tibetanske tepper som er et must for alle i faget. Han har restaurert en hundre år gammel nordmørsbåt og kopiert to gamle færingstyper - alle tre nå under fulle segl.

Og så lager han verdens beste fiskesuppe som forener det beste av Østens og nordmørsk kjøkken.