Brenner inne med penger til studentboliger

Regjeringen har satt av penger til 3 400 nye studentboliger i år, men studentsamskipnadene har bare søkt om midler til godt under halvparten.

UBRUKT: I 2017 var det bygging av nye studentboliger på Kringsjå i Oslo, men forskningsminister Iselin Nybø (V) spør seg nå om behovet er dekket. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
UBRUKT: I 2017 var det bygging av nye studentboliger på Kringsjå i Oslo, men forskningsminister Iselin Nybø (V) spør seg nå om behovet er dekket. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Vi har penger, men mangler søknader, sier forskningsminister Iselin Nybø (V) til Dagbladet.

FORUNDRET: Forskningsminister Iselin Nybø (V).
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
FORUNDRET: Forskningsminister Iselin Nybø (V). Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer

Hun er forundret over at studentsamskipnadene rundt om i landet til nå bare har søkt midler til bygging av rundt 1 450 nye boliger når regjeringen har satt av penger til 3 400.

- Regjeringen har bevilget penger til rekordmange boliger, men det er for få byggeprosjekter klare. Det er overraskende, sier Nybø.

- Behovet dekket

Venstre-statsråden viser til at tusenvis av studenter hvert år står i kø for å få seg studentbolig og at flere boliger lenge har vært et krav fra studentorganisasjonene.

- Vi vil undersøke hvorfor det er slik. Er behovet for nye studentboliger rett og slett blitt mindre etter fem år med rekordbevilgninger? spør Nybø.

Hun sier hun vurderer å utsette søknadsfristen for å gi flere samskipnader en mulighet til å få nye prosjekter klare.

Leder Håkon Rangaard Mikalsen i Norsk studentorganisasjon synes utsatt frist er fornuftig.

- Det er fremdeles stort behov for studentboliger i Norge. Kun 14,5 prosent av studentene får bo i studentbolig. Så behovet er stort og det må bygges mer. Vi er skuffet over at det per nå ikke er kommet flere søknader, sier han.

Oppussing

I tillegg til de om lag 1 450 nye studenthyblene har det kommet inn søknader om støtte til rehabilitering av 1 760 boenheter. Men det er ikke dette regjeringen ønsker å bruke penger på.

- I utgangspunktet skal studentsamskipnadene dekke vedlikehold selv med leieinntekter. Regelverket begrenser muligheten for at vi bruker statlige penger på rehabilitering. Min førsteprioritet er å bygge flere studentboliger, sier Nybø.

Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) er landets største med flere enn 67 000 medlemmer. Administrerende direktør Lisbeth Dyrberg sier det må bygges mer.

ELDST: Sogn studentby i Oslo ble oppført i forbindelse med OL i 1952.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
ELDST: Sogn studentby i Oslo ble oppført i forbindelse med OL i 1952. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

- SiO har i dag rundt 9 000 studentboliger i Oslo og har planer om å bygge inntil 2 500 flere for å møte behovet til studentene. Det er lagt opp til at vi søker støtte først når vi vet at prosjektene er realiserbare. En regulering av en tomt tar normalt inntil fire år, sier Dyrberg.

Hun tilføyer at tilskudd til rehabilitering også er nødvendig og viser til at flere av boligene må totalrehabiliteres. SiOs eldste er fra 1952.

- Må bygge mer

Også samskipnaden i Trondheim, Ålesund og Gjøvik (SiT) sier det er behov for å bygge flere boliger framover.

- Vi anslår at vi bør bygge opp mot 4000 boliger i Trondheim fram til 2030. Vi har ikke kommet langt nok i planleggingen av disse boligene til at vi kan søke om statstilskudd, men vil søke etter hvert som byggeprosjektene blir klare, sier boligdirektør Lisbeth Glørstad Aspås.

Også administrerende direktør Per Kristian Knutsen i Studentsamskipnaden på Vestlandet sier det skal bygges flere studentboliger framover.

- I denne søknadsrunden hadde vi begrenset med prosjekter som hadde kommet så langt i prosjektering og planprosess at det var behov for å søke om statstilskudd, sier Knutsen.

Han tilføyer at de prioriterte å søke om midler til rehabilitering av 1 300 hybler på Fantoft i denne omgang, boliger som er rundt 50 år gamle.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer