Kremasjon:  Det meldes om over 3000 omkomne i Nepal etter at et kraftig skjelv rystet landet lørdag. Her brenner innbyggere i byen Katmandu omkomne dagen etter. Foto: AFP PHOTO / PRAKASH MATHEMA
Kremasjon: Det meldes om over 3000 omkomne i Nepal etter at et kraftig skjelv rystet landet lørdag. Her brenner innbyggere i byen Katmandu omkomne dagen etter. Foto: AFP PHOTO / PRAKASH MATHEMAVis mer

Brenner jordskjelvsofre ved Nepals elver

- En gammel tradisjon, sier professor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lørdag inntraff katastrofen Nepal.

Natt til mandag melder nepalske myndigheter at så mange som 3218 mennesker døde som følge av regionens kraftigste jordskjelv på over 80 år, over 1000 av disse i hovedstaden Katmandu. Trolig vil dødstallet stige.

Nå tar de etterlatte farvel med sine kjære. Bilder fra AFP viser at flere mennesker har båret omkomne ut på sandbankene i byens elver for så å kremere likene.

Handler om renselse I Nepal er over åtte av ti hinduer, en religion som praktiserer kremering i stort omfang. Katmandus to elver, Bagmati og Bishnumati, har også en særskilt status i landets religiøse liv. 

- Dette er en tradisjon som er vanlig i Sør-Øst Asia, og gjerne blant hinduer. En tanke som ligger til bunn er at personen har et liv utover kroppen, og at kremeringen er en slags renselsesprosess, sier Knut Axel Jacobsen, professor i religionsvitenskap ved Universitetet i Bergen.
Han forteller at hinduittene pleier å gjøre det nettopp ved elvebredder, for så å strø asken utover vannet.

- Gjelder dette alle elver eller kun hinduenes hellige elv, Ganges?

- Enhver elv kan bli en Ganges. For nepaleserne er det vanskelig å dra til India for å gjennomføre dette ritualet, særlig i denne situasjonen, sier Jacobsen

Praktisk verdi i varme land Professoren understreker også at ritualet har en praktisk verdi.

- I land som Nepal er varmen ofte såpass sterk at de døde råtner fortere. Det gjør at hinduene og andre kremerer så raskt som mulig, gjerne samme dag som personen dør, sier professoren.

Han understreker at kremering er noe som også er vanlig i mange andre kulturer, også i Norge, men at mange ser på ritualet som særlig eksotisk når det skjer under åpen himmel.

- Dette kommer først og fremst av at det ofte ikke er fasiliteter tilstede for å gjøre det inne, forteller Knut Axel Jacobsen.