Brenner jordskjelvsofre ved Nepals elver

- En gammel tradisjon, sier professor.

Kremasjon:  Det meldes om over 3000 omkomne i Nepal etter at et kraftig skjelv rystet landet lørdag. Her brenner innbyggere i byen Katmandu omkomne dagen etter. Foto: AFP PHOTO / PRAKASH MATHEMA
Kremasjon: Det meldes om over 3000 omkomne i Nepal etter at et kraftig skjelv rystet landet lørdag. Her brenner innbyggere i byen Katmandu omkomne dagen etter. Foto: AFP PHOTO / PRAKASH MATHEMA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Lørdag inntraff katastrofen Nepal.

Natt til mandag melder nepalske myndigheter at så mange som 3218 mennesker døde som følge av regionens kraftigste jordskjelv på over 80 år, over 1000 av disse i hovedstaden Katmandu. Trolig vil dødstallet stige.

Nå tar de etterlatte farvel med sine kjære. Bilder fra AFP viser at flere mennesker har båret omkomne ut på sandbankene i byens elver for så å kremere likene.

Handler om renselse I Nepal er over åtte av ti hinduer, en religion som praktiserer kremering i stort omfang. Katmandus to elver, Bagmati og Bishnumati, har også en særskilt status i landets religiøse liv. 

- Dette er en tradisjon som er vanlig i Sør-Øst Asia, og gjerne blant hinduer. En tanke som ligger til bunn er at personen har et liv utover kroppen, og at kremeringen er en slags renselsesprosess, sier Knut Axel Jacobsen, professor i religionsvitenskap ved Universitetet i Bergen. Han forteller at hinduittene pleier å gjøre det nettopp ved elvebredder, for så å strø asken utover vannet.

- Gjelder dette alle elver eller kun hinduenes hellige elv, Ganges?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.